Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dansens Hus satsar på framtiden

Annons

Flera kända namn, men också mycket som är helt okänt för den svenska publiken. Dansens hus i Stockholm satsar på framtiden i vårprogrammet 2010.

Å ena sidan Barysjnikov, Cullbergbaletten och Norrdans. Å den andra det katalanska dansfenomenet Sol Picó och det fräcka österrikiska kompaniet Liquid Loft.

Det är slutsålt till decemberföreställningarna med Mikhail Barysjnikov, Mats Ek och Anna Laguna - men Virve Sutinen, konstnärlig ledare för Dansens hus, tycker inte att man kan stirra sig blind på de stora namnen och de givna succéföreställningarna.

Vi vill utmana vår publik. Vi fortsätter att ta in urpremiärer från Europa och köper inte bara in sådant som varit en jättesuccé och turnerat runt i världen i tre år, säger hon.

Kroppens förfall

"Mångfald" är ordet som bäst beskriver vårens program, menar hon. Men där finns också ett sidotema som handlar om åldrandet och kroppens förfall. Tydligast är det kanske i Sol Picós dansföreställning "El llac des mosques" (Myggsjön) där den 40-åriga dansdivan gör upp med sina åldersnojor ackompanjerad av ett rockband på scenen.

En föreställning som är nästan lika efterfrågad som Barysjnikovs gästspel är danska Hotel Pro Formas Darwin-opera "Tomorrow, in a year" med musik av svenska The Knife. Föreställningens blandning av opera, elektromusik, dans och performance hyllades vid urpremiären i Köpenhamn tidigare i år. Dansens hus har satt in extraföreställningar, men biljetterna till dem är också snart slut.

Streetdansfestivalen Urban Connection bjuder i år på två storheter från den internationella scenen: franska Compagnie Käfig och Samir Akika från Tyskland som samlat en ensemble från all världens hörn i "Extended teenage era".

Men Stockholm behöver också en samtida dansfestival. Vi tänker göra en pilotsatsning på det redan nästa år, avslöjar Virve Sutinen.