Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dansbandsminnen från förr, del 2: Från bilkrasch till Olle Norells invigningsfest 4 dagar senare

Orkestern The Coopers bildades våren 1963 av gitarristerna Jan-Erik Sellgren och Hans-Åke Sjöström. Med komplettering av bassist, saxofonist och trummis kunde man börja spela på danser.

Femmannaorkestern spelade på I21 i Sollefteå den 27 april 1965. På vägen hem somnade Jan-Erik Sellgren vid ratten och körde av vägen. Det stannade med småblessyrer för orkestermedlemmarna medan den flotta bilen blev till skrot.

Nästa spelning var sista april på Royal i Ånäset. Där stod bandets frontfigur Jan-Erik Sellgren med ett plåster på hakan och så ont över bröstet att han behövde vinkla gitarren ut mot högersidan. Plåstret på hakan släppte efter ett tag. Det blev inte så kul att stå inför publik och sjunga med sargad haka.

Dagen därpå var det 1 maj och orkestern skulle spela på Stora Hotellet på en installationsmiddag för ÖA:s nye chefredaktör Olle Norell och den nye annonschefen Bernt Gideonsson.

Journalisten Olle Norell född 1923 växte upp i Själevad och flyttade till Stockholm där han började jobba på olika tidningar. Anställdes på SVT där han blev ”Mr Aktuellt” innan han flyttade tillbaka till Örnsköldsvik 1965 och var chefredaktör på ÖA fram till pensioneringen 1988.

Jan-Erik Sellgrens kusin Bernt Gideonsson var Friska Viljors målvakt och värvades till allsvenska AIK 1962, för att därpå återvända hem och fortsätta spela fotboll på lägre nivå.

The Coopers spelning under installationsmiddagen gick över förväntan enligt kapellmästaren Jan-Erik Sellgren. Efter det fick orkestern tre veckors välbehövlig vila utan något inbokat.

1966 lades The Coopers ned, efter att Jan-Erik Sellgren gift sig och flyttat till Skellefteå där han fortsatte att uppträda som trubadur.

Kjell Larsson

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel