Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dansare dömd för syraattack

Annons

Den ryska dansaren Pavel Dmitrijenko och två medåtalade dömdes på tisdagen för den omtalade syraattacken på den konstnärlige ledaren för den beryktade Bolsjojteatern i Moskva för snart ett år sedan.

Dmitrijenko, som stod åtalad för att ha beställt och oraniserat attacken, dömdes till sex års fängelse. Mannen som ska ha utfört attacken dömdes till tio års fängelse och den tredje mannen dömdes till fyra års fängelse för medhjälp.

Det var i januari i år som den konstnärlige ledaren Sergej Filin fick syra kastat i ansiktet, vilket orsakade stora ögon- och hudskador. Händelsen och efterspelet har skakat om balettvärlden och bland annat lett till att Bolsjojteaterns chef Anatolij Iksanov tvingats avgå.

Åklagaren åtalade Pavel Dmitritjenko för att ha beställt attacken och två personer för att ha planerat och utfört den. Dmitritjenko har nekat till anklagelserna och hävdat att det aldrig var meningen att Filin skulle bli så svårt skadad.

Sergej Filin har tvingas genomgå flera operationer i Tyskland för att rädda sin syn efter syraattacken, men är ännu inte fullt återställd.

Mer läsning

Annons