Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Danmark tar emot klimatflyktingar

Annons

Danmark är det enda land i EU som tar emot klimatflyktingar, enligt en ny rapport. Flera afghaner och personer från Östafrika har fått humanitära uppehållstillstånd på grund av extrema miljöförhållanden.

Rapporten har skrivits av Vikram Kolmannskog från norska Flyktinghjelpen. Han betraktas som en av världens ledande experter på klimatmigranters rättigheter, skriver Berlingske Tidene på nätet.

Venstres integrationsminister Birthe Rönn Hornbech slår fast att Danmarks avsikt är att fortsätta ta emot klimatflyktingar. Men Dansk Folkeparti är missnöjt med att landet intar en särställning.

Vi kan bli tvingade att ändra vår praxis om den medför att det kan komma ett större antal klimatflyktingar till Danmark, säger partiets rättspolitiske talesperson Peter Skaarup.

Även Sverige, Norge och Finland öppnar i viss omfattning för klimatflyktingar, och experter ser de nordiska länderna som förebilder eftersom klimatflyktingar oftast inte har några rättigheter överhuvudtaget.