Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Danmark-Sverige: 2-0

Annons

Vid årets utdelning av Europeiska filmakademins priser gick det som vanligt - danskarna vann flera priser, svenskarna lämnade galan tomhänta.

Det gör ingenting. Det är kul att vara här och möta kollegor, säger Mikael Marcimain.

Han var nominerad i kategorin "årets upptäckt" med sin film "Call Girl". Gabriella Pilchers "Äta sova dö" var nominerad i samma kategori. Men båda fick se sig besegrade av den tyska filmen "Oh Boy".

"Searching for Sugarman" var liksom den danska "Bröllop i Italien" och den norska "Kon-Tiki" nominerad till publikpriset, men det vanns av den portugisiska "La Cage Doree".

Däremot tog Susanne Bier hem det nyinstiftade komedipriset för "Bröllop i Italien", och den hyllade danska The Act of Killing tog hem priset för bästa dokumentär. Därmed fortsatte den framgångstrend som dansk film har haft vid EFA-utdelningarna de senaste åren. Man vinner nästan allt som man nominerats till.

Men de deltagande svenskarna hänger inte läpp för det. Mikael Marcimain, som under 2014 är aktuell med filmatiseringen av Klas Östergrens "Gentlemen", säger:

Bara det att få kunna gå runt här och mingla med kollegor från hela Europa är värt resan hit i sig.

Årets stora vinnarfilm blev den italienska "La Grande Belezza", som ännu inte har någon svensk distributör. Nästa års prisutdelning äger rum i Riga. Stockholm var på tal, men Stockholms stad nobbade arrangemanget med hänvisning till kostnaderna.

Nej, det är klart, efter alla skrytbyggen av idrottsarenor har man ju inte råd med någon kultur, säger en representant för den svenska filmindustrin.

Mer läsning

Annons