Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Daniels idé hyllas av alla

Han lanserade sin idé i början av mars. På bara sex veckor har sajten nu lockat tre miljoner unika besökare.
Möt 26-årige Daniel West, Örnsköldsviksbon bakom hyllat.se.

Sedan en vecka tillbaka jobbar han heltid för ett amerikanskt företag, med marknadsföring och försäljning online. Innan det gjorde han samma sak för ett asiatiskt företag.

Och så driver han klicksuccén hyllat.se.

– Eftersom jag har mitt konsultjobb om dagarna får jag sköta hyllat.se på morgnar, kvällar och helger. Det är mer ett sidoprojekt.

Tillsammans med Johanna Hård skriver han och lyfter fram artiklar och videos i ämnen de tycker är värda att uppmärksammas.

– Jag känner att det finns allvarliga frågor som kan beröra och göra skillnad. Jag vill inte bara jaga sidvisningar med roliga klipp, utan hoppas kunna bidra till ett bättre samhälle.

Förebilder till hyllat.se är bland andra amerikanska sajterna Upworthy och Buzzfeed.

Daniel West har velat vara ännu mer seriös i ämnesvalen.

– Mest populärt har riktiga samhällsfrågor varit. Det är glädjande, säger han och nämner som exempel de snedvridna kvinnliga skönhetsidealen och ekologisk mat kontra mat full av tillsatser och gifter.

Daniel West, eller Westman som han egentligen heter, är född och uppväxt i Järved.

Efter gymnasiet pluggade han till civilingenjör på KTH i Stockholm, men hoppade av efter ett år. I stället blev det fyra års civilekonomstudier i Umeå.

– Jag har inte jobbat som det någon gång, men det fanns ju förväntningar på att man skulle skaffa sig en riktig utbildning.

Daniel West har alltid varit intresserad av att driva eget företag. Och så gillar han naturen och att odla.

Förra sommaren bodde han och flickvännen i en liten stuga i Fors.

– Där odlade vi grönsaker i ett växthus vi byggt. Och så kämpade jag för att få bredbandet att fungera, jag var onlinekonsult åt ett asiatiskt företag då.

– Men så fort det började regna så slutade bredbandet att fungera, så jag fick åka in till stan för att skicka mejl.

Det var med de internationella jobben som Daniel Westman valde att börja kalla sig West.

– Det var kortare och kändes enklare. Mer internationellt, säger han.

Sajten hyllat.se är en idé som kommit och gått. Tills en söndag i början av mars i år.

– Då bestämde jag mig. På måndagen och tisdagen byggde jag hemsidan och på onsdagen lade jag ut de första två-tre artiklarna.

Det var den 5 mars.

– I början gick det långsamt. Jag fortsatte att publicera saker, men det var först efter en och en halv vecka som det tog fart. Och ännu en vecka senare tog det rejäl fart.

Sedan dess har ökningen lugnat ner sig och antalet besökare hållit en ganska jämn nivå. Vilket innebär runt 100 000 unika besökare per dag.

– Senaste veckan har vi haft 570 000 besökare.

Succén till trots ser han hyllat.se som ett tidsbegränsat projekt.

– Jag vet inte om jag kan se mig själv hålla på med sajten om fem år.

Vilka yrkesambitioner har du?

– Allt handlar så mycket om pengar i dag. Jag vill inte att mitt liv ska handla om bara det, jag vill bygga ett liv som inte är bundet till ett jobb och en lön.

– Jag skulle vilja odla min egen mat och min egen björkved. Vara mer självförsörjande och leva i balans med naturen.

Vad gör du om fem år?

– Jag vill jobba kreativt på något sätt, skapa i olika former. På något sätt kommer jag nog sitta vid en dator då också, men jag skulle vilja jobba mer med video och rörliga bilder.

…och din kärlek till naturen?

– Ju mer jag sitter framför datorn, desto mer längtar jag ut i naturen. Där lever jag i nuet. Det är som att något i en vaknar till liv då.