Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tränaren från Sollefteå sparkad – spelarna förstår inte varför

/
  • Maria Bergkvist, med förflutet i Sollefteå, fick sparken som allsvensk tränare för Umeå IK under måndagen.

Umeå IK:s styrelse sparkade idag sin tränarstab där sollefteåbördiga Maria Bergkvist haft huvudansvaret.
Ett beslut som inte spelartruppen är särskilt nöjda över.
– Jag anser inte att tränarna har någonting med vårt tabelläge att göra, säger Lina Hurtig till SVT Sport.

Annons

Med bara nio inspelade poäng på tolv matcher parkerar Umeå IK för närvarande på en av två nedflyttningsplatser i Damallsvenskan. Det har fått ledningen att agera och i dag sparkade de huvudtränaren Maria Bergkvist och hennes kolleger. Det bara dagar inför matchen mellan Kvarnsvedens IK och just Umeå.

Ett beslut som inte möts med nöjda miner bland spelarna. En av dem som uttryckt sitt missnöje över att sparka tränarna är Lina Hurtig.

– Jag är inte särskilt nöjd över det här och jag vet flera spelare som inte är det, säger Umeå IK:s Lina Hurtig till SVT Sport och fortsätter:

– De är kompetenta tränare som kan otroligt mycket fotboll, jag tror inte alla förstår hur mycket kunskap de har. De är de bästa tränarna jag haft.

Beslutet har lett till att flera andra spelare också uttryckt sitt missnöje, och en del funderar över sin framtid i klubben.

”Vi är både chockade och upprörda över klubbens beslut att sparka våra tränare."

Till Västerbottens-Kuriren har flera spelare skrivit ett meddelande, däribland Lina Hurtig.

"Vi har väldigt kompetenta tränare med både erfarenhet och kunskap och denna grupp har tagit enorma kliv både individuellt men också lagmässigt just på grund av våra tränare. Men den lilla sista biten för att få allt att klaffa hänger på varje individ och det är den biten vi de sista matcherna börjat närma oss. Att sparka tränarna nu känns därför ytterst negativt. Särskilt eftersom spelarrådet inte har informerats eller fått indikationer på att det har funnits tankar om ett sådant här beslut. Faktum är att det var tränarna och deras kompetens som fick många av oss etablerade spelare att välja att spela i Umeå IK denna säsong. Ordförande och styrelsens beslut har nu gjort oss mycket tveksamma till vår framtid i klubben."

/ Lisa Lantz, Lina Hurtig, Rita Chikwelu, Malin Reuterwall, Jenny Hjohlman, Hanna Sandström, Tove Enblom och Amanda Berglund.

Mer läsning

Annons