Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalli stämmer Swedish Match

Annons

John Dalli, EU:s hälsokommissionär som fick avgå sedan hans bekante Silvio Zammit krävt mutor av Swedish Match, har stämt tobaksbolaget.

Zammit har gripits och anklagas för mutbrott.

Den maltesiske affärsmannen Silvio Zammit ska enligt Swedish Match ha hänvisat till sina kontakter med Dalli, som tvingades avgå i oktober då en intern EU-utredning om korruption blev klar.

Utredningen har sedan dess skickats vidare till Malta där fallet utreds av polisen. Efter ett kort domstolsframträdande i tisdags beslutades att Zammit ska hållas kvar i minst 15 dagar, i väntan på att de viktigaste vittnen ska höras.

John Dalli lämnade dessutom in en stämningsansökan mot Swedish Match i en domstol i Belgien i torsdags, skriver Malta Today. Dalli anklagar bolaget för att ha "spritt falsk information" om honom och hävdar att de möten som han ska ha haft med en maltesisk advokat som företräder Swedish Match aldrig har ägt rum.

Johan Wredberg är informationsansvarig på Swedish Match. Han säger att bolaget inte blivit kontaktat angående stämningen utan såg uppgifterna på Twitter. Han poängterar i ett skriftligt uttalande att Dalli avgick efter "en utredning som kommissionens egen antikorruptionsmyndighet gjorde".

Enligt Wredberg valde Swedish Match att vända sig till EU-kommissionen när bolaget erbjöds politiskt inflytande mot betalning "för att säkra en oberoende utredning av frågan". Hur frågan därefter hanterats "har vi inte haft någon insyn i eller inflytande över" skriver Wredberg vidare.

I stämningen hänvisar Dalli också till att Swedish Match och tobaksindustrin i allmänhet bedrivit "intensiv lobbyverksamhet" för att häva exportförbudet på snus och urvattna det tobaksdirektiv som snart läggs. Dallis efterträdare Tonio Borg har efter sitt tillträde färdigställt direktivet, i förhoppning om att EU-kommissionen ska kunna lägga fram sitt förslag på onsdag, den 19 december.

Mer läsning

Annons