Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dalkurds ordförande kan få fängelse

Annons

Borlängelaget Dalkurds ordförande Ramazan Kizil väntas dömas till fängelse i Turkiet, anklagad för att ha propagerat på kurdiska.

På måndag planerar han att resa tillbaka till Sverige, för att undvika att fängslas.

Fotbollslaget Dalkurd spelar i division ett nästa säsong. Namnet klingar kurdiskt, vilket kan leda till problem för klubbens ordförande Ramazan Kizil. Han riskerar fängelsestraff i Turkiet för att ha talat kurdiska offentligt under ett partimöte i de turkiska kommunalvalen i våras. Dessutom talade han för det kurdiska partiet DTP, som efter valrörelsen har förbjudits. För det riskerar nu Kizil upp emot fem års fängelse.

Min advokat säger att det med 90 procents sannolikhet blir fängelse, i minst ett år, säger Kizil på telefon från sin hemby i Turkiet.

Farligt fotbollsintresse

Under rättegången, som hölls på julaftonen, fick Kizil frågor om sitt fotbollsengagemang. Att hans svenska fotbollslag har ett kurdiskt namn tror han kan komma att förvärra straffet.

För dem är det en stor grej. Här får man inte göra någonting under kurdiskt namn.

Under de senaste dagarna har turkisk polis gripit ett 30-tal kurdiska politiker som anklagas för samröre med kurdiska separatister. Ramazan Kizil anser att polisräderna strider mot turkisk lag.

Att folkvalda personer grips och sätts i fängelse är inte acceptabelt. Turkiska lagar är inte moderna men det skulle åtminstone hjälpa lite grann om de följdes. Men lagen fungerar inte i Turkiet utan det är militären som styr.

Tänker överklaga

Domen mot Ramazan Kizil väntas komma på nyårsafton men då behöver han inte infinna sig i rättssalen. Stannar han i Turkiet och straffet blir fängelse finns en risk att han grips direkt, trots att han planerar att överklaga domen. Nu har han rätt att resa till Sverige och på måndag sätter han sig därför på planet. Kizil, som är svensk medborgare, planerar nu att hålla sig borta från Turkiet tills hans överklagan har nått högsta instans. Därefter tänker han ta ärendet till Europadomstolen.