Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dåligt väglag orsakade olyckor

Juldagen bjöd på dåligt väglag på flera ställen i Sverige och flera olyckor inträffade.

En kvinna avled och flera personer skadades allvarligt när två bilar frontalkrockade utanför småländska Vimmerby.

SMHI har i dag utfärdat en varning med anledning av snöfall under juldagen och natten till annandagen. Från södra Småland upp till södra Norrlands kustland väntas det komma upp emot en decimeter nysnö, samtidigt med en tilltagande ostlig vind.

I Skåne och Blekinge föll nederbörden som regn under dagen, men under natten mot annandagen kan regnet övergå i snöfall när temperaturen sjunker.

Vägverket varnar för is- eller snöhalka i Götaland, Svealand och södra Norrland i dag och i morgon.

I Småland, Västra Götaland och Östergötland har det rått mycket besvärligt väglag med snöfall.

Strax före klockan 20 på kvällen frontalkrockade två bilar på riksväg 40 vid Långrössle i Småland och fem personer fick föras till sjukhus. En kvinna avled i sviterna av olyckan, tre personer skadades allvarligt och en undkom med lindriga skador.

Allt tyder på att det var väglaget som orsakade olyckan som orsakade totalstopp i trafiken i båda riktningarna.

Ytterligare en frontalkrock inträffade i Kronobergs län under kvällen och flera personer fick föras till sjukhus.

Under eftermiddagen inträffade också flera olyckor i Västra Götaland. Främst var det i norra och östra delarna av länet som det hala väglaget ställde till problem.

På länsväg 183 vid Borgstena, nordost om Alingsås, frontalkrockade två personbilar. Tio personer fanns i de två bilarna och fem av dem fördes till sjukhus i Borås.

På riksväg 42, norr om Kolbäck utanför Alingsås, kolliderade två bilar och tre personer fördes till Alingsås lasarett.

Vid Töllsjö, nordväst om Borås, skadades en man i 75-årsåldern svårt när två bilar kolliderade på länsväg 1758.

Mannen fördes med helikopter till Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Sjukhusets pressjour uppger att skadorna är livshotande.

Fyra personer fick föras till sjukhus vid två kollisioner vid lunchtid på juldagen i Kronobergs län. Halka och besvärligt väglag spelade troligen in vid bägge olyckorna.

Även i Östergötland inträffade en hel del olyckor under juldagen. Bland annat gled en buss av vägen i Linköping, men enligt SOS Alarm skadades ingen allvarligt.