Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dåligt betyg till försvarspolitiken

Annons

Förtroendet för den svenska försvarspolitiken fortsätter att sjunka.

En fjärdedel av svenskarna, 26 procent, tycker att den försvarspolitik som förts av Sverige under de tre senaste åren är bra, i en årlig opinionsundersökning som görs av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Förra året var den siffran 35 procent, 2011 40 procent.

"Det har alltså skett en signifikant minskning av andelen som anser att den förda försvarspolitiken är mycket eller ganska bra", skriver MSB i undersökningen.

Drygt hälften av svenskarna, 52 procent, svarar att de har lågt förtroende för försvarspolitiken, och 22 procent att de inte har någon åsikt.

Samtidigt ökar andelen som anser att Sveriges beredskap att möta ett militärt angrepp inte är tillräckligt god. Bara en av tio anser att beredskapen är tillräcklig.

Fyra av tio svenskar tror att den militära hotsituationen i Sveriges närområde blir otryggare de kommande tio åren. Den siffran har legat relativt konstant i de senaste årens undersökningar men det har skett en stor förändring sedan i början av 2000-talet, när motsvarande andel låg på omkring 15 procent.

Däremot bedömer drygt 70 procent av befolkningen att risken för en militär konflikt är liten.

Under det senaste året har andelen svenskar som vill öka de statliga försvarsutgifterna ökat från knappt 30 till 40 procent.

Mer läsning

Annons