Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dåliga kunskaper om våldtäkt

Annons

Definitionen av våldtäkt har ändrats på flera sätt under senare år. Men bland polis, åklagare och domare finns bilden av att både offer och förövare inte hängt med i förändringarna och att de har dåliga kunskaper om vad som faktiskt kan klassas som brott.

Advokaten Elisabeth Massi Fritz kräver ett kunskapslyft när det gäller sexualbrott, både för att få potentiella gärningsmän att förstå men också för att fler offer ska anmäla i stället för att skuldbelägga sig själva.

Är man osäker är det bättre att anmäla än att inte göra det. Det är inte offrets utan polisens och åklagarens uppgift att rubricera gärningen, säger Elisabeth Massi Fritz.

Unga är överrepresenterade både som förövare och offer i våldtäktsstatistiken. Det tycks också vara hos dem som kunskaperna är sämst.

De ungdomar vi träffar är ofta inte medvetna om att det de gjort, eller utsatts för, är en våldtäkt, säger Susanne Tistrand vid länskriminalpolisen i Göteborg.

Ungdomarnas dåliga kunskaper är allvarliga då poliser som jobbat med den här typen av brott vittnat om att gränserna för vad som är okej har flyttats. Tistrands uppfattning är att det exempelvis blivit vanligare att killar tjatar sig till olika former av sex, men även att olika former av tvång blivit vanligare.

Elisabeth Massi Fritz tycker att ungas dåliga kunskaper om vad som är olagligt är oroväckande.

Mer läsning

Annons