Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dåliga förberedelser orsakade helikopterolycka

Bristfälliga förberedelser och dålig kännedom om det aktuella kraftledningsnätet hos piloten. Det är enligt haverikommissionen orsaken till helikopterkraschen i Ramsele i juni förra året i samband med en ledningsbesiktning.

I sin analys av olyckan konstaterar kommissionen att piloten och besiktningsmannen aldrig träffats tidigare samt att ingen av dem flugit den aktuella sträckan. När de gick igenom dagens flygning hade de inte tillgång till något kartmaterial där ledningsnätet med korsningar och andra flyghinder var markerade.

Den enda information om ledningsnätet som fanns tillgängligt inför flygningen var den kartbild som visades på besiktningsmannens bildskärm, som föraren inte kunde se. Inför starten hade de både heller inte gemensamt gått igenom sträckans kritiska avsnitt eller kommit överens om hur de skulle påkalla varandras uppmärksamhet vid behov.

Besiktningsmannen var också ovan vid sin datautrustning och det visade sig efter starten att besiktningen och inrapporteringen till datasystemet tog en stor del av hans uppmärksamhet. Hans möjlighet att på dataskärmens kartbild hinna identifiera kommande korsningar och flyghinder och varna föraren var begränsade.

När helikoptern närmade sig den korsande kraftledningen var därför varken piloten eller besiktningsmannen beredda på detta, den korsande ledningen gick dessutom i lägre terräng och var svår att upptäcka i den mörka bakgrunden och i snett motljus. Helikoptern körde in i ledningen och vid kollisionen slogs stjärtrotorn av och helikoptern blev därigenom okontrollerbar i sidled och började rotera snabbt.


JÖRGEN SUNDIN
070-609 16 68