Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dålig miljöhänsyn i skogen

Skogsägarna tar för dålig hänsyn till miljön när de hugger sin skog. Nästan var tredje avverkning i privata skogar uppfyller inte lagens krav.

- Hos de privata markägarna tas ofta beslut om hänsyn i förarhytten, säger Malin Andersson, naturvårdsspecialist vid Skogsstyrelsen.

Skogsbolagen följer lagen något bättre än de privata. 28 procent av privata markägares avverkningar underkänns och 20 procent av bolagens, visar Skogsstyrelsens senaste inventering.

Den allmänna uppfattningen är att bolagen i större omfattning inventerar skogen före avverkningen och därmed gör en mer precis plan för hur den ska genomföras för att naturhänsynen ska tas. Bolagen räknar hem en långsiktig planering.

Enligt Dan Glöde, skogsskötselchef vid skogsägarföreningen Mellanskog, är det ekonomiskt orealistiskt för en privat skogsägare att gå ut och inventera före avverkningen.

- Samtidigt ska man veta att vi har högre naturvärden på privat skogsmark än på bolagsmark i Sverige. Det beror på att många privata skogsägare inte har gått lika hårt fram som bolagen, säger han.

51 procent av den produktiva skogsmarken i landet är privatägd.

När en skogsägare avverkar kräver skogsvårdslagen att hänsyn tas till natur- och kulturminnesvården.

Den som hugger i sin skog ska spara värdefulla biotoper och se till att lämna skog i skyddszoner mot bland annat vattendrag, sjöar och åkermark. Men för maskinförarna, som ofta tvingas avverka på snöklädd mark eller i mörker, är det en .

Ett problem är lagens otydlighet, anser både Malin Andersson och Dan Glöde.

Många gånger skriver skogsägaren ett kontrakt med en skogsägarförening som i sin tur lejer en entreprenör.

- Det är inte alltid helt klart vem som är ansvarig för planeringen av avverkningen. Jag tror att detta är en kärnfråga, säger Malin Andersson.

Dan Glöde efterlyser större tydlighet från Skogsstyrelsen sida om hur lagen ska följas.

- De måste komma ut och visa hur man ska göra. Därför har vi bjudit in dem till en utbildning med fältpersonal och entreprenörer som vi startar i höst, säger han.

Ytterst få lagbrytare rannsakas i rätten. Malin Anderssson uppskattar att det på sin höjd rör sig om ett tiotal per år. Bevisföringen är krånglig och Skogsstyrelsen hinner inte bevaka att alla avverkningar skötts lagenligt.

- Vi försöker prioritera och hinner ut på högst en tredjedel av alla avverkningar, säger Malin Andersson.ANDERS EDHOLM/TT