Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bötfälldes – kofångaren var för blank

Artikel 1 av 1
Cruisingupproret
Visa alla artiklar

Polisens anmärkningar på fordonen som deltagit i cruisingarna i Dalarna är många. En av de som ställer sig frågande till sin bot är Dennis som stoppades för att den kromade kofångaren på lastbilen var för blank.

Annons

Till vardags är Dennis yrkeschaufför och det var i torsdags som han var i Älvdalen där Musik och Motor höll på. Han skulle åka och tvätta en amerikansk lastbil men hann inte långt förrän han plötsligt stoppades av polis.

– De vinkade in mig och sen började diskussionerna, berättar Dennis.

LÄS MER: Cruisingfolket har fått nog - "polisen ska inte hitta på egna regler"

Polisen påpekade det var för många lampor på lastbilen, men också att det satt så kallade ögonlock på framlyktorna. Fast det stora problemet, som polisen såg, var att den kromade spoilern fram tillsammans med kofångaren och bakskärmarna var alldeles för blanka.

– Fast de kunde inte kontrollera att det var bländande tack vare att det var dagsljus, så då krävde jag att vi skulle står kvar här tills det är mörkt. Men det vägrade de.

Dennis och Robert har fått anmärkningar som de inte ens visste var lagbrott och som de menar att polisen hade fel på.

Polisen reagerade också på att det inte fanns någon ljuddämpare på avgassystemet, trots att ljudet klarade bullernivån och att det inte fanns lagstadgat att någon sådan i så fall behövs. Slutligen fick Dennis två val - antingen skriva på boten framför sig eller att riskera att bli av med körkortet.

LÄS MER: Polisen har en handbok och bilbesiktningen en annan – bilägarna i kläm

LÄS MER: Polisen får förstärkning under Classic Car Week

– Det har jag aldrig hört eller varit med om. Det är fruktansvärt jävla irriterade. Jag skulle aldrig ha skrivit under boten, berättar Dennis.

Men Dennis är inte den enda som åkt dit på märkliga saker. Även Robert, som även han körde en amerikansk lastbil i Älvdalen förra veckan, åkte dit på smådetaljer. Som att han satt reflexer bak på lastbilen tio centimeter fel.

– Irriterande. Jag kör en likadan som Dennis, fast jag åkte inte dit på kofångaren då min är lackad och inte kromad.

Dennis åkte dit för att kofångaren var för blank och därmed kunde blända - ett lagbrott han aldrig hört talas om.

Robert har varit med förr när polisen haft fel.

– Förut så trodde man ju att de har full koll, men sen tänker man i efterhand ”har de verkligen rätt” och då börjar man kolla så visar det sig att de inte har det.

Både Dennis och Robert är ense om att polisen ska göra sitt jobb och stoppa brott. Men att haka upp sig på smådetaljer och rent av påpeka felaktigheter, är ingen av dem särskilt glada över.

Dennis berättar också hur polisen i stort sett övertalade Dennis att skriva under och polisen i stort sett menade bötern på 1250 kronor var en "rabatterad böter".

– Dessutom fick jag höra från han som äger lastbilen jag kör, att fordon över 3,5 ton som varit besiktigad de senaste tre månaderna inte får stannas på flygande kontroller. Men det här kände inte jag till och är inget jag heller kan överklaga då jag skrivit under boten.

SE MER: Glimtar från cruisingen i Falun 2015:

ENTUSIASTER: Se familjen som älskar gamla Opel-bilar:

Alla artiklar i
Cruisingupproret