Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Dags för handling" för Tymosjenko

Annons

Utrikesminister Carl Bildt och Polens utrikesminister Radek Sikorski tycker att hög tid att komma vidare i förhandlingarna om Ukrainas tidigare premiärminister, den nu fängslade Julia Tymosjenko.

Det är dags för båda sidor att sluta bluffa och nå en överenskommelse. Det är dags för handling, sade Sikorski efter att han och Bildt träffat Ukrainas president Viktor Janukovytj i dag.

EU har lagt ett hårt tryck på Janukovytj för att få den fängelsedömda Tymosjenko släppt. En uppgörelse i fallet Tymosjenko anses mycket viktigt för att nå fram till frihandels- och samarbetsavtalet vid mötet i Vilnius den 28 november. EU:s utrikesministrar ska ha avgörande diskussioner i fråga om Ukraina före mötet, den 18 november.

Ett frihandels- och samarbetsavtal skulle föra Ukraina i västlig EU-riktning, bort från ryskt inflytande.

Bildt och Sikorski träffade president Janukovytj i nästan två timmar i Kiev på i dag.

Det var ett mycket öppet, nästan brutalt öppet möte stundtals. Vi har klargjort för honom att det är det här som gäller och ingenting annat, säger Bildt.

EU:s speciella sändebud för Ukraina - den irländske politikern Pat Cox och Polens tidigare president Aleksander Kwasniewski - var i Ukraina i dag för att träffa Tymosjenko. De träffade också bland andra premiärminister Mykola Azarov.

I sändebudens mandat ingår att förhandla om Tymosjenko.

Vi kräver att Cox och Kwasniewskis mission ger grönt ljus, säger Bildt till TT.

Han säger att sändebuden nu är på sin 23:e resa till Ukraina, och ska göra den 24:e i nästa vecka. Sändebuden sitter på den absolut senaste informationen och de tekniska lösningarna för att ett avtal ska kunna uppnås, säger Bildt.

Det är de som ska ge den slutliga rekommendationen.

Bildt understryker att EU är världens största integrerade marknad, och att Ukraina skulle få tillgång till den vid ett avtal. På frågan om vad som händer om Coxs och Kwasniewskis mission inte lyckas nå så långt att en uppgörelse med Ukraina kan nås svarar han:

Då blir det inget undertecknande av avtalet med Ukraina i höst, men möjligheten finns i alla fall - längre fram. Men då tror jag möjligen också att den finansiella kris som Ukraina i alla fall är på väg in i kommer att bli ännu mycket mer utpräglad, och då finns ju risk att landet drabbas av en kombinerad finansiell och politisk kris. Men ansvaret för det ligger i så fall på president Janukovytj.

Janukovytj har sagt sig villig att underteckna en lag om att tillfälligt låta Julia Tymosjenko få vård för sina ryggproblem i Tyskland - om parlamentet godkänner lagen.

Men Janukovytj har tidigare sagt nej till propåer från EU om att helt utradera hennes sjuåriga fängelsestraff.

Mer läsning

Annons