Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för första Nordingråfestivalen

Det börjar på fredag med Morfis Bixur på Järnsta Kafé och avslutas med paret Anders i Nordingrå kyrka. Nordingråfestivalen tar hela bygden i famn med musik, konst, workshops, ljudperformance, installationer – och förstås både mat och fika.

Järnsta Kafé, Lappudden, konstscenen, Hållsjön och kyrkan. Nordingråfestivalens alla evenemang dyker upp litet här och var i bygden.

– Det är det som är så häftigt med det hela. Det här är ju det sätt vi kan samarbeta på, det speglar Nordingrås karaktär och själ, säger Annikka Arvidsson, konstnär och aktiv i festivalledningen.

Till att börja med handlar den första Nordingråfestivalen om ett gäng entusiaster och deras arbete för att dra igång en kulturfestival. De har träffats flera gånger i veckan under flera månaders tid och befinner sig nu på upploppet.

För i morgon, fredag, är det dags.

Musiken inleder festivalen på fredagen. På Järnsta Kafé spelar Anders F Rönnblom, General Knas och Morfis Bixur. Vid Hållsjön blir det nattkonsert med Grave Digger and the Teacher. Musiken fortsätter på lördagen, både på kaféet och Lappudden, med Wolfman Jack, P Danjelsa, Owlmother o Saft, The Litsos, Black Bush, Crash´n Recovery och Nuclear Family.

Det är en blandning av allt möjligt – rock, reggae, punk, retroblues, världsmusik – med både lokala förmågor och band från hela landet.

– Det är kul att kunna plocka in konsten i allt detta, det blir många spännande möten. Folk som normalt kanske inte tittar på konst kan få uppleva något nytt, konstaterar Mikael Arvidsson.

Konstscenen är späckad med aktiviteter med lördagen som den programrikaste dagen. Natalia Kamia från Docksta gör till exempel "live electronica med bild", en liveperformance med elektronmusik och ett grafiskt program.

– Övergångarna däremellan är intressanta, jag vill inte att det jag gör ska stelna. Det kan bli ganska råa resultat, ett kontrollerat kaos, säger hon.

Det blir också en soloperformance med Lisa Larsdotter Petersson som improviserar med dans, rörelse, röst och språk. Konstnären Herman Lohe gör en platsspecifik installation i Vännersta, Mats Wikström med musiker gör "Eterkropp" och sent på lördagen visas två konstvideofilmer – "Drömcisternen", en konstvideo från Svanö av Björn Eriksson och Natalia Kamia, samt "The Vienna Experience 2.0" av Herman Lohe.

Flera workshops ingår också i festivalen, bland annat en sång- och dansworkshop för barn på Lappudden samt workshops i kontaktimprovisation och screentryck på konstscenen.

Om arrangörerna får som de vill kan festivalen sprida sig ännu mer nästa år.

– Det kan knoppa av sig på alla möjliga håll och kanter med mat och aktiviteter. Det finns egentligen inga gränser, säger Annikka Arvidsson.