Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för filmfrossa i Göteborg

Annons

Med 500 filmer från ett 80-tal länder i programmet står nu Göteborgs filmfestival redo att rulla ut röda mattan.

På fredagen blir det invigning med Ester Martin Bergsmarks "Nånting måste gå sönder".

Sedan 1979 har Göteborgs filmfestival bjudit in till filmfrossa och dessutom vuxit stadigt. 2013 såldes drygt 133 000 biljetter till nästan

34 000 besökare.

Vi har slagit publikrekord nästan varje år de senaste åren och vi jobbar hela tiden med att få fler salonger tillgängliga. Men det är klart att det är svårt att försöka slå sig själv varje gång, säger Marit Kapla, konstnärlig ledare.

Ryskt fokus

I år har festivalen särskilt fokus på Ryssland. 23 ryska filmer visas och den 28 januari blir det flera seminarier på temat. Marit Kapla håller fram dokumentären "Pipeline", som följer livet längst en gaspipeline från Sibirien till Europa och utan att bli övertydlig visar att inkomsterna inte fördelas optimalt i det ryska samhället.

Hon tipsar också om den livfulla "The hope factory" om en ung tjej som uthärdar livet i sin lilla sibiriska småstad genom att supa skallen i bitar med kompisarna och sjunga allsång.

Kända gäster

Flera namnkunniga gäster besöker festivalen, som hederspristagaren Ralph Fiennes och regissören Terry Gilliam.

Visst är det fantastiskt roligt men det bästa är att kunna visa film som inte kommer på biograferna sedan. Publiken överraskar oss varje år med sitt stora intresse för den här sortens film. Det är mest media som fokuserar på stora namn, säger Marit Kapla.

Festivalen pågår 24 januari till den 3 februari och avslutas med Tarik Salehs nya gangsterthriller "Tommy".

Mer läsning

Annons