Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags för allmän screening för att hitta prostatacancer

Just nu pågår "Mustaschkampen", en insamlingskampanj till stöd för forskningen om prostatacancer. Den vanligaste cancerformen i Sverige är prostatacancer och den ledande cancerdödsorsaken bland män. Jämförelsevis så dör det årligen 60 procent fler män i prostatacancer som det dör kvinnor i bröstcancer, cirka 2400 män respektive 1400 kvinnor.

I många år har det erbjudits mammografi för kvinnor, vilket förklarar en stor del av skillnaden.

Väntetiderna för behandling av prostatacancer är flera gånger längre än för bröstcancer. I väldigt många fall har dessutom patienten "kommit till doktorn för sent", 1800 fall per år, på grund av avsaknad av allmän screening. Det är därför i högsta grad rimligt att förutom screening flera åtgärder vidtas för att minska dödstalen. Inte minst ur ett jämställdhetsperspektiv.

I dagsläget så osynliggörs och förminskas mäns sjukdomar och lidande. Olika kvinnosjukdomar och besvär, kvinnor som ständiga offer, upptar däremot relativt sett ett enormt utrymme i media. Kvinnor lever i snitt cirka tre år längre än män, vilket talar sitt tydliga språk.

I screening för prostatacancer ingår förutom manuell undersökning av prostata PSA (prostataspecifikt antigen)-provtagning. Problemet med PSA har varit att det i många fall tidigare givit upphov till relativt hög överdiagnostik av cancer eftersom högt PSA kan ha flera orsaker.

Skulle prostatacancer vara en kvinnosjukdom så skulle säkert inställningen hos Socialstyrelsen vara en annan...

Förbättrad teknik för analys och uppföljning av PSA-prov, samt tumörer i prostata har medfört en väsentligt förbättrad träffsäkerhet på vad som ska behandlas respektive kan lämnas utan någon radikal behandling. Det kan rimligen inte vara så att prostatacancer är en unik cancerform där tidig upptäckt är till nackdel för prognosen.

Socialstyrelsen har under alla år haft en usel hantering av denna fråga, och varit negativ till införande av allmän screening på grund av risken för feldiagnostik och därmed överbehandling vilket också gäller i dagsläget. Många inom professionen anser att underlaget för Socialstyrelsens ställningstagande är undermåligt och att tillräckligt bra diagnostiska metoder finns.

Dagens situation är djupt orättvis. Diagnostiken är uppsplittrad på en mängd små enheter med begränsade förutsättningar att ta till sig ny kunskap och mer avancerad teknik. En bättre organiserad diagnostik skulle väsentligt kunna minska både risken att upptäckas försent och antalet dödsfall. Minst en halvering av dödsfallen i prostatacancer beräknas vara fullt möjlig enligt urologer.

Skulle prostatacancer vara en kvinnosjukdom så skulle säkert inställningen hos Socialstyrelsen vara en annan, om inte förr så efter en attack av vänsterns feministiska matriarkat, vilket skulle ge omedelbar 180 graders helomvändning.

Det är dags för kraftfulla opinionsyttringar i denna för män och deras anhöriga viktiga fråga. Kontakta gärna Socialstyrelsen om du vill engagera dig.

 "Inge Vidare"

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel