Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att välja väg

Vattenfall ansökan om att ersätta gamla kärnkraftsreaktorer med nya hindrar en omställning till grön energi och ekonomi.

I tisdags lämnade det statliga bolaget Vattenfall in en ansökan om att ersätta en eller två gamla kärnkraftsreaktorer med nya. Från regeringen var förvirringen total. Jan Björklund (Fp) menar att den borgerliga uppgörelsen om kärnkraft möjliggör nya satsningar och applåderar Vattenfalls ansökan. Miljöminister Lena Ek (C) menar att uppgörelsen inte innebär någon risk för att det ska byggas nya kärnkraftverk. Centerpartiet gör allt de kan för att övertyga de få väljare de har kvar om att de fortfarande är kärnkraftsmotståndare. Både Jan Björklund och Lena Ek kan inte har rätt. Vem som har fel återstår att se.

I Tyskland har Vattenfall investerat sammanlagt 40 miljarder kronor på kolkraft i Moorburg utanför Hamburg och i Boxberg mot gränsen till Polen (SvD 30/9 2011). Kolkraftverken har ödelagt bygder och väckt enorma protester, Vattenfall är inte alls omtyckta.

I Tyskland väljer man nu en helt annan väg. Efter katastrofen vid kärnkraftverket i Fukushima tillsattes en etikkommission. Efter att den hade presenterat sitt arbete fattade regeringen beslut om att avskaffa kärnkraften helt till 2020. Nu görs investeringar på 200 miljarder euro i förnyelsebar energi. Redan idag får Tyskland 25 procent av sin energi från vindkraften.

Efter andra världskriget var Tyskland sönderbombat. Hela den tyska industrin fick byggas upp från grunden. Det ledde till en modern industri som idag utgör grunden för landets starka ekonomi. Nu när kärnkraften avvecklas och den gröna energin utvecklas skapas 700 000 gröna jobb enligt regeringens beräkningar. Utvecklingen av teknik och kompetens i och med den stora satsningen kommer gör Tyskland till världsledande på förnyelsebar energi. Världens länder kommer framöver vända sig till Tyskland för hjälp när också de vill investera i grön energi.

I Finland satsar de på den gamla kärnkraftstekniken. Just nu byggs Finlands femte kärnkraftverk, Olkiluoto 3. Det skulle kostat 2,5 miljarder euro men nu har kostnaderna stigit till 6 miljarder euro. Byggtiden har mer än fördubblats.

Uranbrytning är en smutsig industri. Det har tidigare avslöjats i Uppdrag Granskning (27/11 2007) att uran som används i svenska kärnkraftverk kommer från gruvor där farliga ämnen läckts ut i naturen och där arbetare dött i förtid av cancer. Nu vill internationella företag bryta uran också i Sverige.

Istället för att lägga miljoner på att utreda och planera nya kärnkraftsreaktorer borde folkomröstningen om kärnkraft respekteras. Det finns inget bäst före datum för folkomröstningar, däremot har uran har en halveringstid på 4,5 miljarder år. Och när det väl sker en olycka förstörs naturen för generation efter generation.

Låt oss välja Tysklands väg. Låt oss bygga upp stora investeringsfonder för hållbar teknik och omställning. Då kan vi bygga det gröna folkhemmet och skapa nya gröna jobb.