Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att tänka större – gör Träakademien i Kramfors till en gemensam mittnordisk utbildning

Annons

Vid Mittnordenkommitténs vårmöte i Vasa väckte jag en fråga under punkten medlemmars inspel. Frågan gällde det mittnordiska behovet av utbildning och kompetens inom kulturarvsområdet.

För närvarande bedriver Mittuniversitetet en sådan utbildning i Kramfors under namnet Träakademien. Den har inriktningarna möbelsnickeri, möbeltapetsering och byggnadsvård med tonvikt på traditionellt hantverk. Tidigare har även järnsmide varit en del av utbildningen. Utbildningen startade 1995 på initiativ av Lars Sjöberg, tidigare intendent på Nationalmuseum i Stockholm.

Som universitetsutbildning är Träakademien öppen för alla med rätt behörighet att söka. De senaste åren har dock antalet antagna studenter sjunkit vilket medfört att utbildningens framtid riskeras. Den svenska finansieringsmodellen för universitetsutbildning utgår från en fixerad summa pengar per antagen student. När antalet studenter sjunker då sjunker även finansieringen medan fasta kostnader som lokaler, maskiner och lärare kvarstår.

Den fråga Kramfors kommun nu väcker är om Träakademien enbart är en angelägenhet för Kramfors?

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Till slut räcker den statliga finansieringen inte till och det uppstår ett underskott hos den part som står för de fasta kostnaderna – i det här fallet Kramfors kommun. I dagsläget cirka 3-4 miljoner kronor.

Den fråga Kramfors kommun nu väcker är om Träakademien enbart är en angelägenhet för Kramfors?

■ Hur vårdar och utvecklar vi våra kulturmiljöer och kulturföremål?

■ Vilken bedömning gör ansvariga myndigheter beträffande kompetensbehovet, nu och i framtiden? Hur säkerställer vi bevarandet av kulturarven?

■ Hur ser man på detta i Västernorrland, Österbotten, Jämtland/Härjedalen och Tröndelag?

Läs även: Såga inte av den gren vi sitter på – stoppa nedläggningen av Träakademien

Under min tid som ramprogramledare för Industrisamhällets kulturarv i Västernorrland (ISKA) besökte jag Röros, gruvstaden som finns med på UNESCO:s världsarvslista. På frågan hur man hanterade UNESCO:s krav på vård och bevarande uttryckte man en stark oro för att kompetenta byggnadsvårdare lockas till mer välbetalda jobb i det expansiva Oslo. ”Vi borde titta på en gemensam nordisk utbildning”, var förslaget. 15 år efter besöket kan det vara dags att titta närmare på förslaget från Röros.

Är våra kulturarv så likartade att vi kan ha en gemensam utbildning

En viktig fråga att belysa kopplat det mittnordiska behovet av utbildning och kompetens inom kulturarvsområdet är vad som skiljer och vad som förenar. Är våra kulturarv så likartade att vi kan ha en gemensam utbildning? Efter 40 år av gränsregionalt samarbete bör Mittnordenkommitténs medlemmar ställa sig den frågan och involvera forskningen i det arbetet.

Sammanfattningsvis:

■ Finns behov, intresse och möjlighet att utveckla en gemensam mittnordisk utbildning?

■ Är våra kulturarv så likartade att vi kan ha en gemensam utbildning?

■ Vad krävs för att Träakademien i Kramfors ska bli en sådan utbildning?

Jan Sahlen (S)

kommunstyrelsens ordförande Kramfors

 

För Plus-kunder:

Kramfors dåliga ekonomi sätter stopp för Träakademien och Kramforshjärtat: ”Vi måste anpassa utgifterna”

Inga sura miner på Träakademien: "Vet hur bra vi är, så vi är inställda på att köra vidare"

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons