Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att tala sanning – förslaget innebär kraftig försämring av sjukvården

Annons

Många hävdar att landstingets största problem är dålig ekonomi. Jag vill hävda att det största problemet är en ledning som inte verkar kunna tala sanning.

Det senaste exemplet är när Back och Lövgren försöker dölja en nedmontering av Sollefteå sjukhus genom att hävda att landstinget ska göra en satsning på ett ”ortopediskt centrum”. Det vore bättre om de i stället sa som det är, att förslaget innebär en kraftig försämring av akutvården i Ådalen.

Förslaget innebär att när Agda 88 år slår sig, så kan hon inte längre räkna med att få vård nära, utan hon måste först färdas med ambulans i två timmar på dåliga vägar. Förslaget innebär också att hon inte kan räkna med att få någon vårdplats, eftersom det inte finns planer för fler vårdplatser på andra sjukhus. För henne är det en liten tröst att Back och Lövgren har valt ordet ”ortopedisk centrum” för en avdelning som är stängd för henne när hon behöver den som mest.

■■ Läs också (insändare): Mårten Svensson: Allt tyder på att landstingets besparing blir en fördyring

Det är också märkligt att landstingsledningen behandlar en så pass viktig fråga som om det vore ett avsnitt av Bingolotto. Siffror slängs ut till höger och vänster. I underlaget står det att 600 operationer ska flyttas till Sollefteå. Den 22 mars skickar Ewa Back ut ett pressmeddelande där hon helt plötsligt lägger till 300 operationer (nu 900 alltså) och i den senaste artikeln är går det att läsa att det egentligen handlar om hälften av 900 (alltså 450). Det är som om landstingsledningen uppger en siffra beroende på vad som låter bäst för tillfället.

Back och Lövgren hävdar även att förslaget kommer att spara landstinget 10 miljoner kronor. Det är fel. Att avveckla akutortopedin innebär en besparing på 2,5 miljoner kronor eller lika mycket som fallskärmen till den före detta landstingsdirektören (han som slutade eller fick sparken. Eller hur var det nu, Erik Lövgren?).

Inte heller detta är sant eftersom ambulansverksamheten i länet nu flaggar för ökade kostnader. Kostnader omkring två miljoner kronor och utöver detta kommer kostnader som inte finns redovisade för ”driftkostnader för operationsavdelningen”.

Med andra ord är det inte ens säkert att det blir en besparing, kanske till och med tvärtom.

Att representanter för det parti som räknar arbetstidslagen som en av sina största historiska bedrifter nu använder lagen som svepskäl för att försämra välfärden för tusentals människor måste få socialdemokrater runt om i Sverige att desperat leta efter skämskudden.

Det brukar sägas att man får de politiker man förtjänar men jag undrar verkligen om vi inte förtjänar bättre.

Majed Safaee

Sollefteåbo som driver sidan soljobb.se

■■ För fler insändare, klicka här.

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel