Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att ta kamp för en riktig jobbpolitik

Dagens arbetsmarknadspolitik är, sett ur arbetarklassens synvinkel, en förödande politik. I slutet av mars var minst 376 000 människor öppet arbetslösa enligt arbetsförmedlingens statistik. Till dessa ska läggas de uppemot tvåhundratusen människor som tvingas arbeta deltid trots att de helst av allt skulle vilja arbeta heltid.

Några enstaka riksdagspolitiker har vågat öppna munnen och föreslå arbetstidsförkortning, medan den stora majoriteten av våra folkvalda fjäskar i kapp med svenskt näringsliv och de stora kapitalägarna. Vi har inte råd att sänka arbetstiden, det kostar för mycket, säger de. Men hur ligger det egentligen till med detta?

Först och främst måste vi konstatera att lösningen inte ligger i fortsatt fjäsk för ett näringsliv som tjänar på arbetslösheten. Den effektivaste kampen mot den kränkande massarbetslösheten är att dela på jobben genom en generell arbetstidsförkortning till sex timmars arbetsdag.

Många arbetsköpare medger öppet att de inte har behov av arbetskraften åtta timmar per dag. För stora arbetargrupper inom vård, omsorg, handel och samhällsservice försöker arbetsköparna undergräva möjligheten till en trygg heltidsinkomst genom ett systematiskt användande av deltidsanställningar och uppsplittrade arbetsdagar.

Inom industrin har arbetsköparna tvingat igenom avtal om arbetstidsförkortning som träder i kraft vid nedgångar i konjunkturen. Det näringsliv som de etablerade politikerna tävlar om att vara till lags erkänner med andra ord öppet att sex timmars arbetsdag är såväl möjligt som önskvärt.

Den avgörande frågan blir därmed vem som ska betala för en generell arbetstidsförkortning. Svaret är givet. Att genomföra sextimmarsdagen beräknas kosta 90 miljarder. Det ska alltså jämföras med de 270 miljarder kronor i högre vinster som kapitalisterna varje år lägger beslag på.

I ett Sverige med en produktivitet som har mer än tiodubblats sedan den nuvarande åttatimmarsdagen infördes 1919 borde sex timmars arbetsdag inte ens vara en kontroversiell fråga. Endast den som sätter storföretagens väl före folkets kan förneka detta.

Mats Hedell

Domsjö

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel