Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att se över lagar om miljö och laxupptagning

Svar på insändaren "Laxupptagningen en tveksam turistattraktion" torsdag den 8 augusti: Insändaren visar att fler och fler funderar över denna verksamhet.

Hur kan fisken som slutligt hamnar på ett ställe, på grund av en kraftverksdamm, och förhindras att komma längre upp i älven till lekplatser från urminnes tider, helt plötsligt bli vattenkraftsföretagets egendom, och med rätt för företaget att avliva i stora mängder?

Hur skulle reaktionen bli om någon fiskerättsägare nedströms älven så effektivt fiskade av att merparten fiskar fångades och avlivades? Knappast lika likgiltigt som man reagerar över dagens skövling av fisk som förekommer vid Sollefteå Kraftverks fiskfångstanläggning. Att Sollefteåforsen AB (Sollefteå Kommun och Eon) avslog tanken på att bygga den vandringsväg/omlöp förbi Sollefteå kraftverk, som Vilhelmina Model Forest föreslagit i sin utredning "Nedre Ångermanälven och Faxälven-förslag till miljöförbättrande åtgärder" och som dessutom beställdes av Sollefteå Kommun. Detta har bidragit till att många frågar sig, vad har Sollefteå Kommun som hälftenägare av Sollefteåforsen AB tillsammans med Eon för omtanke om vattenmiljöerna? Vad har Sollefteå kommun som hälftendelägare för insyn och påverkan av det som händer vid fiskfångstanläggningen?

Är det inte dags att se över våra uråldriga vattendomar tillskapade utifrån 1918-års miljölag? Förslag till omprövning av denna lag föreligger. Hoppas att detta går igenom.  

Lennart Norström 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel