Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att säga sanningen till sjuksköterskorna

Det är lätt att förstå frustrationen på sjukhusgolven där vårdpersonalen kämpar och sliter.

Om inte stressen och den höga arbetsbelastningen vore nog så påminner de skruttiga lönebeskeden om det otacksamma arbetet. Det blir ett slag i ansiktet på de anställda som hela tiden får höra hur "duktiga" och "viktiga" de är – men sällan får se uppskattning i kronor och ören.

Det är inte konstigt att vi ser hur kvalificerad personal lämnar landstinget i Västernorrland. Det går verkligen att sympatisera med de landstingsanställda som har tröttnat på att knyta näven i fickan och som säger upp sig från sjukhusen i Sollefteå, Sundsvall och Örnsköldsvik. Bättre betalt får de på annat håll – i den lilla privata sektorn, i grannländer och i andra län – och nu har även kommunerna har börjat erbjuda konkurrenskraftiga och attraktiva villkor.

Förståeligt är också att vårdpersonalen har tröttnat på att framställas som gnälliga gökungar i den allmänna debatten. Deras anspråk är fullständigt rimliga. De vill bli respekterade, få möjlighet till kompetensutveckling och en lön som motsvarar arbetsinsatsen i det samhällsviktiga arbetet.

Så varför lyssnar inte landstingspolitikerna?

Det är dags att börja säga sanningen till vårdpersonalen och sjuksköterskorna i Västernorrland. Den är obekväm men kan låta ungefär så här:

Det faktiska "problemet" är att ni ofta heter Lena, Maria, Margareta och sällan Kjell. Att ni är verksamma inom skattefinansierad offentlig sektor och att en luttrad landstingsorganisation vet att tillfälliga protester kan dämpas innan det blir konflikt.

Lönesättningen speglar att kvinnors arbete har undervärderats i decennier, tyvärr.

Ja, alla seriösa politiker vet att ni utför ett oerhört viktigt arbete och skulle egentligen vilja ge er hur mycket pengar som helst. Tro inget annat. Däremot vet ingen hur landstinget ska ha råd att betala för det långsiktiga välfärdsåtagandet som era löner utgör. Särskilt inte när det också behövs fler händer i vården.

Oavsett vilken färg det är på den styrande majoriteten kommer landstingsekonomin vara olika nyanser av grå. Naturligtvis kan politiken rent teoretiskt se till att komma i balans och betala er ordentligt, men det skulle drabba befolkningen klart negativt. Därför är saken bortom landstingspolitikernas kontroll och skattehöjningar kommer inte lösa den gordiska knuten.

Kanske kommer bättre tider, kanske förändras befolkningsutvecklingen i skoglänen och kanske görs någonting åt den föråldrade organisationen av vården i landet. Fram till dess är det bara att kämpa på, för de som är kvar i verksamheten.

Det kommer att fungera eftersom du – Lena, Maria och Margareta (och Kjell) – fortsätter slita på golvet och samtidigt utleverera högkvalitativ vård, er kan man nämligen lita på.

Det ska västernorrlänningarna vara oerhört tacksamma för.