Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att prata klimat nu Reinfeldt

Vi kan inte ha en statsminister som vägrar prata om vår generations största politiska utmaning. Vi utmanar därför Fredrik Reinfeldt på debatt om hur Sverige och EU ska ta sin del av klimatansvaret.

Miljöfrågorna är hetare än någonsin. Lördagen den 29/3 hölls Earth Hour, över fyra miljoner människor i Sverige väntas ha deltagit. I senaste Sifon inför EU-valet blev miljön väljarnas viktigaste fråga. Och nyligen kommer FN:s nya klimatrapport.

Beskeden från världens främsta klimatforskare börjar likna ett skräckfilmsmanus. De räknar med att klimatförändringarna kommer leda till kraftigt minskad matproduktion, ökad svält, stigande havsnivåer, fler konflikter och hundratalsmiljoner människor på flykt.

Men forskarna är också tydliga: filmen kan få ett lyckligt slut. Om vi tar klimathotet på allvar, och bygger våra samhällen miljövänliga, kan vi fortfarande begränsa uppvärmningen och undvika det värsta. Tanken på att vi håller på att förstöra planeten för barnen och barnbarnen gör ont i magen, men insikten om att vi kan agera ger hopp.

Hur gärna vi än vill kan vi inte lösa klimatfrågan på egen hand. Vi måste agera tillsammans. Det är där politiken kommer in. Vi politiker kan göra det enklare och billigare att välja det klimatsmarta alternativet, som att ta tåget istället för flyget eller bilen.

Sverige har i dag en statsminister som helt tystnat om klimatet. När Alliansen berättar om sina visioner för Sverige på sin nya hemsida, då nämns inte klimatutmaningen över huvud taget. Fredrik Reinfeldt har själv inte tagit upp klimatet i en enda partiledardebatt i riksdagen på över fyra år. Klimattystnaden har nu pågått i över 1 400 dagar, genom tolv partiledardebatter. Och när EU under förra året förberedde nya klimat- och energimål satt Sverige tyst.

Samma sak gäller för klimatpolitiken. Klimatberedningen, med representanter för alla riksdagspartier, tog för sex år sedan fram en rad bra förslag på hur de svenska utsläppen skulle kunna minska. Reinfeldt kastade alla förslagen i papperskorgen.

Det här duger inte. Vi kan inte ha en statsminister som vägrar prata om vår generations största politiska utmaning. Vi utmanar därför Fredrik Reinfeldt på debatt om hur Sverige och EU ska ta sin del av klimatansvaret. Vi är redo att när som helst, var som helst, debattera klimatfrågan med statsministern.

Det finns massor av klimathjältar i Sverige. Människor som cyklar till jobbet i snöslasket, kommuner som trotsar krångliga regelverk och köper in klimatsmart mat till skolor och äldreboenden, företagare som kämpar för att sänka sina utsläpp trots låg förtjänst. Nu är det dags att också politiken tar sitt ansvar.

Åsa Romson (MP)

språkrör

Bodil Ceballos (MP)

riksdagsledamot och EU kandidat

Göran Håden (MP)

1:an för Riksdagslistan

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel