Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att ge Mannaminne samhällets stöd – det kommer att ge mångfalt igen

Annons

DEBATT

Den ekonomiska situationen för museet, idéarvet och kulturella storverket Mannaminne har oroat och engagerat många. Skaparen Anders Åbergs bortgång inger ytterligare oro.

Landstingets/regionens ekonomiska stöd har minskat när ekonomin är utsatt för påfrestningar. Mannaminne har inte som övriga kulturinstitutioner i länet bidrag ur den så kallade kulturkofferten, där det statliga kulturbidraget fördelas av landstinget/regionen.

Mannaminne är och måste ses som en för regionen mycket stor – och i delar största – aktör när det gäller besöksnäring och museiverksamhet, kulturarrangemang och internationella insatser.

Mannaminne bidrar till utveckling, bildning och utkomst för många. Ett kulturarv och en viktig del i länets och landets besöksnäring.

Mannaminne har sitt centrum i världsarvet Höga Kusten och är dessutom riksbekant; enligt uppgift har man minst 100 000 besökare varje år. Besökssiffran är svårberäknad då endast de som söker upp ”receptionen” räknas i den officiella statistiken.

Mannaminnes grundare Anders och Barbro Åberg är internationellt kända och prisade och har bidragit till ett storverk i regionen. Anders är vida välkänd och har medverkat i ett stort antal nationella och internationella projekt.

Museet består av ett stort antal byggnader på sina fyra hektar, med stor bredd vad gäller innehållet. Med skildringar av historisk verksamhet och nutid på de flesta samhällsnivåer är det mest ett jordnära museum för folket.

Utöver detta har konst, musik och internationellt engagemang ett stort utrymme. Mannaminne är en viktig aktör då det gäller att vårda och presentera vårt kulturarv på alla nivåer.

Staten har sedan något år beslutat att ett antal museer inte skall ta betalt av besökare. Ett bra initiativ. Ett 35-tal museer finansieras av staten – till stor del storstadsmuseer.

Då Mannaminne har en mycket stor betydelse för kulturen och den regionala utvecklingen finns anledning för samhället att stödja detta storverk.

Mannaminne erbjuder förutom ovan redovisade verksamheter restaurang och hotellverksamhet. Sammantaget en stor aktör för alla åldrar och intressen. Mannaminne bidrar till utveckling, bildning och utkomst för många. Ett kulturarv och en viktig del i länets och landets besöksnäring.

Då Mannaminne har en mycket stor betydelse för kulturen och den regionala utvecklingen finns anledning för samhället att stödja detta storverk.

När inte det regionala stödet och intäkterna räcker finns flera anledningar för staten att på samma sätt som gentemot storstadsmuseerna bidra och värna om detta besöksmål. Även ur regionalpolitiska aspekter.

En motion med dessa intentioner antogs av Socialdemokraternas distriktskongress 2016. De insatser och initiativ som sedan gjordes nådde inte fram. En liknande motion kommer att presenteras på distriktskongressen 2018 för att på nytt försöka få till ett stöd.

För landstingets/regionens del, med sitt uppdrag om regionalpolitiska insatser, måste det finnas en ambition att åter ge stöd till denna kulturella verksamhet. En verksamhet som bidrar på många fronter och som vi kan vara stolta över.

Bo-Anders Öberg, Härnösand

Initiativtagare till Sveriges enda administrations- och byråkratimuseum inrymt på Mannaminne

Annons