Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dags att damma av gamla hotellplaner – bygg vackert och i harmoni med omgivningen

Annons

Mark- och miljödomstolen sätter stopp för planerna på att smälla upp ett nio våningar högt sovjetiskt sporthotell på Kanaludden i Härnösand. Kolossen var tänkt att torna upp precis intill Östanbäcken, en rikskänd remsa träbebyggelse som av ett mirakel undgick den rivningsvåg som ödelade mycket av staden.

Riktigt än har dock förnuftet inte segrat. Kommunstyrelsens ordförande Fred Nilsson säger sig vilja starta ett uppror mot staten och riksintresset tillsammans med kommuner som Sundsvall och Umeå.

För Plus-kunder: Tungt bakslag för Härnösands kommun: "Vi kommer överklaga domen"

Bakåtsträvaren Nilsson önskar alltså spola tillbaka tiden till miljonprogrammets och rivningshysterins dagar när stadskärna på stadskärna slets sönder och betongklossarna vräktes upp utan minsta eftertanke eller diskussion. Minns också att det var tack vare riksintresset som Sundsvall häromsistens undgick att få en skyskrapa på torget mitt i Stenstan.

Bygg ett hotell i mänsklig skala som harmonierar. Bygg vackert. Det är inte svårare än så.

För Härnösand finns det hur som helst en mycket enkel lösning som kan resultera i ett nytt hotell och som inte kräver att Nilsson ger sig ut på ett korståg mot kulturhistoriska miljöer: Bygg ett hotell i mänsklig skala som harmonierar. Bygg vackert. Det är inte svårare än så.

Läs även: Mark- och miljödomstolen säger nej till planerat hotellbygge i Härnösand

Det kommunen sent omsider bör göra är att lägga fram tydliga riktlinjer om hotellets utformning som utgår från Östanbäcken och hur den miljön på bästa sätt kan knyta an till vattnet.

Så här lät det i tidningen 2015 när hotellentreprenören Patrik Attini sa sig vilja satsa minst 100 miljoner:

"Visionen är ett hotell i maritim stadsmiljö. Planerna på ett höghushotell har skrotats. Hotellet ska byggas i Newportstil, hämtat från amerikanska östkusten. Det handlar om mycket vitt, träutsikt och två eller tre våningar högt hus."

Är det inte läge att Attinis planer från 2015 dammas av? Hade planerna satts i rullning redan då hade Härnösand kanske haft ett hotell på Kanaludden vid det här laget – i stället för bara en bakåtsträvare på posten som kommunstyrelsens ordförande.

SNM

 

Läs även: Susanne Sjöstedt (S): Är det viktigaste att Härnösand ser ut som för 100 år sedan?

För Plus-kunder: Motståndarna till hotellbygget i Härnösand: "Domen är en seger för demokratin"

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel