Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dagmar Hagelins mördare inför rätta

Dagmar Hagelins förmodade mördare, den förre marinkaptenen Alfredo Astiz - även kallad Den blonda dödsängeln - ställdes på fredagen inför rätta i Argentina.

Den 58-årige Astiz stod åtalad tillsammans med 18 andra soldater för morden på två franska nunnor 1977, under militärdiktaturens "smutsiga krig" mot vänstergrupper. Det sannolika mordet på den 17-åriga svensk-argentinskan Dagmar Hagelin samma år tas dock inte upp i rättegången, och inte heller morden på tre kvinnor som grundade organisationen Mödrarna vid Plaza de Mayo.

Alfredo Astiz som dömdes för morden på nunnorna av fransk domstol 1990 och av italiensk domstol 2007 var enkelt klädd i jeans och tröja, till skillnad från de medåtalade som kom i kostym. Kvinnor i Mödrarna vid Plaza Mayo vände tillsammans bort sina blickar när Astiz steg in i rättssalen.

Bland de övriga åtalade finns Jorge Acosta, kallad Tigern, som 1977 var chef för den då 25-årige Astiz och ledde den styrka som anses ligga bakom en stor del av övergreppen under diktaturen.

Dagmar Hagelin kidnappades den 27 januari 1977 av soldater och mördades sannolikt. Hennes far Ragnar Hagelin har aldrig gett upp kampen för att de skyldiga ska ställas inför rätta.