Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cyklar ger flyktingar större frihet

Ett garage på Flogstagatan i Kramfors har förvandlats till cykelverkstad. Håkan Larsson har nästan heltidsjobb med att reparera cyklar som asylsökande får låna. Behovet är stort.

En asylgrupp inom Gudmundrå församling startade en cykelinsamling när snön började smälta bort. Syftet var att hjälpa flyktingarna att ta sig runt i Kramfors. En annons om insamling av begagnade cyklar sattes in och sedan gjorde mun till mun-metoden resten.

Redan har ett 30-tal cyklar, herr-, dam-, barn- och ungdomsmodeller, skänkts som lika många asylsökande har fått låna.

– Men först tvättas cykeln, sedan kan det vara ventilgummin som ska bytas, eller däck och ekrar, broms- och växelvajrar behöver ofta sträckas, säger Håkan Larsson.

Han har bland annat varit tillförordnad generaldirektör för nätuniversitetet, men som pensionär plötsligt hamnat i den ovana rollen som cykelreparatör.

– Jag har aldrig gjort detta tidigare men det är rolligt.

Jan-Åke Amnell har också fixat några av cyklar och även asylsökande har hjälpt till. Jan-Åke Amnell ser sedan till att distribuera cyklarna ut till användarna.

– Vi prioriterar asylsökande i Frånö och Väja som ofta går in till Kramfors. De får också reflexvästar som försäkringsbolag skänkt, berättar han.

Härnösands stift och Gudmundrå församling har skänkt pengar för inköp av reservdelar, totalt cirka 10 000 kronor. Vissa delar har tagits från Tyskland och sedan har ett par cyklar införskaffats på Erikshjälpen. I genomsnitt kostar det omkring 300 kronor att reparera en cykel.

En flykting får låna en cykel gratis under vistelsen i Kramfors, mot att den hålls i gott skick. Med följer också en lånehandling.

– Där står vem som skänkt cykeln. Då blir det inga problem om någon tycker sig känna igen en cykel som blivit stulen, säger Håkan Larsson.

Asylgruppen efterfrågar fler cyklar liksom cykelhjälmar, barnvagnar och annat som flyktingarna har behov av.