Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cykelhjälm på, även för oss äldre !

I Sverige cyklar regelbundet 2,5 milj. vuxna över 15 år och ca 1 milj. barn.

Varje år skadas c:a 30.000 cyklister i trafiken. En stor del av de drabbade får skallskador som är en typ av skada som ur sjukvårdssynpunkt svåra att behandla. Hjälmen är därför en billig och mycket god försäkring mot sådana skador om olyckan är framme. Det är självklart att varje cyklist skall bära hjälm.

Sedan 1 jan.2005 är det lag om obligatorisk hjälm för barn under 15 år, som färdas på cykel. Den lagen ger ett ihåligt intryck när den inte gäller alla, särskilt som mer än hälften av de cyklister som omkommer är över 64 år.

Vi vet av erfarenhet att barn gör som vi vuxna och inte som de blir tillsagda. Det är därför obegripligt hur man funderade när lagen skrevs. Det hjälper inte hur fina cykelbanor som byggs separerade från motortrafik, om inte hjälmen blir ett måste för alla.

När lagen om obligatorisk cykelhjälm infördes i staten Victoria, Australien ökade hjälmanvändningen till 73 procent och minskade skallskadorna med 41 procent. Den uppgiften talar sitt tydliga språk för en obligatorisk hjälmlag. Låt oss därför göra ett gemensamt krafttag och visa våra barn, barnbarn och andra trafikanter att det är hjälm som gäller.

NTF arbetar för ökad säkerhet på cykel med bl a med krav obligatorisk cykelhjälm för alla åldrar.

Bert Ågren

Äldrerådet

NTF Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel