Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världsstjärnan siktar mot toppen igen:"Det är huvudet som är problemet"

Han är stjärnan som rasade på rankingen på grund av ett armbrott för ett år sedan.
Men nu är Emil Lindgren på väg tillbaka. Med besked. "Kroppen känns bra, det är huvudet som är problemet", säger Säters världsstjärna.

Annons

Emil Lindgren har hittat formen efter sin svåra skada.

31-årige Lindgren som är något av Mr Mountainbike i Sverige och har sedan han började tävla som 11-åring tagit 47 medaljer på olika mästerskap.

Men det senaste året har varit tufft för Lindgren. Han bröt armen på VM ifjol vilket har inneburit att han rasat på världsrankingen och fått sämre startpositioner på internationella tävlingar.

Men i Vårdkasenterrängen i Härnösand dominerade han fullständigt när fjärde deltävlingen av sju kördes i UCI-cupen.

– Jag har tävlat på två SM här i Härnösand, 1998 och 2005 och tog medalj på båda. Det är naturligt roliga banor med ojämnt underlag och tuffa uppförsbackar. Man får kämpa på cykeln rent tekniskt. Men det är utan tvekan en av mina favoritbanor.

Efter armbottet ifjol har Emil Lindgren haft det tufft att komma tillbaka till sin yttersta topp.

– Fysiskt är jag 100 procent, men sedan ska det lira ihop mentalt också och det har vait väldigt kämpigt. Att se sig själv som en världsstjärna har varit tufft. Jag får jobba mycket med det mentala.

Beror det på rädsla eller att du inte tror på dig själv?

– Det är en kombination. Från att ha varit en världstjärna som alla vet vem det är, till att gå till en som får starta långt bak i startfälten, det tar på självförtroendet.

– Då får man mycket att brottas med rent mentalt, och det har varit tufft. Jag har varit tvungen att vidta några åtgärder i mitt liv då jag tycker om att vara en frontfigur för svensk mountainbikecykel, men nu sätter jag fokus på mig själv och tävlandet. Men den känsla jag cyklade med i dag, det är så jag vill cykla.

Är det skönt att komma till en mindre tävling, som här i Härnösand?

– Ja, det här är viktigt för mig, som att träna med nummerlapp igen.

Under lördagen var det sprinttävling i stadsparken i Härnösand, men då var inte Emil Lindgren med.

– Vi var hemma och var barnvakt åt min systers barn, då hon väntar tillökning, säger Emil med ett leende.

Stadssprinten vanns av en annan världsstjärna, nyblivne europamästaren Emil Linde från Gävle som dock fick se sig rejält slagen av Lindgren i UCI-tävlingen.

Ida Jansson

En tredje världsstjärna på plats i Härnösand var Ida Jansson från Falun som nyligen vann junior-VM inför 50 000 åskådare i Tjeckien. Hon vann naturligtvis juniorklassen fullständigt överlägset.

– Det är en väldigt krävande bana, man får aldrig vila. Men det är bra tävlingsbana, säger Ida som siktar på SM nästa vecka.

– Jag ser fram emot det. Formen finns där, säger Ida Jansson.

Jo, det kan man lugnt säga.

LÄS MER: Så gick det i Citysprinten

LÄS MER: Emma Johansson tog SM-guld i sista tävlingen

LÄS MER: Emma Johansson försvarade sin titel

Mer läsning

Annons