Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sollefteås guldhopp i OS ställer upp i veckans cykel-SM: "Ska göra mitt bästa för att vinna"

Hon är länets enda individuella guldhopp när OS i Rio, Brasilien, ska avgöras - men först ställer Sollefteås cykelstjärna Emma Johansson upp i veckans SM i Västerås.
– Det är mycket fokus på OS men givetvis ska jag göra mitt bästa för att vinna i veckan.

Annons

Hon slog igenom på allvar med det klassiska OS-silvret i linjeloppet i Peking 2008 där hon bara var sekunder från att segra i en spännande spurtstrid - i dag, åtta år senare, är hon världsetta sedan två månader tillbaka och en av favoriterna till att stå högst upp på den olympiska pallen i Rio de Janeiro.

Emma Johansson, cykel poserar för ett porträtt under ett förläger inför OS 2016, den 18 november 2015 i Fuerteventura .

Det är också sommarens OS som är såväl höjdpunkten som det stora målet för Sollefteås cykelhjälte men längs vägen dit väntar först ett par tävlingar med start i dag (onsdag) då Västerås och SM avgörs.

– Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte redan börjat snegla mot OS, för det gör jag, men jag tänker inte åka till SM bara för att ställa upp utan när jag är där kommer jag gå fullt för att vinna, säger Emma.

I Västerås kommer hon att ställa upp i onsdagens tempolopp samt lördagens linjelopp - på en sträcka som bjuder på få stigningar men istället är av mer teknisk karaktär.

– De där riktigt tuffa backarna finns inte på banan så den största utmaningen blir den taktiska då jag kommer att köra mot hela cykelklungan.

Emma kommer senast från en tuff tävlingsvecka som slutade med en åttonde plats totalt i Storbritannien runt - efter det väntade flyget hem direkt och ett framträdande i Morgonsoffan på SVT. Hektiska dygn för cyklisten som medger att hon känner att kroppen påverkats av det tuffa schemat:

– Den är väl i viloläge skulle jag säga. I går kändes formen inte alls bra men efter att ha tränat i dag känns det något bättre, så det finns hopp om bra insatser i veckan.

Vem anser du vara det största hotet mot topplacering i SM?

– Emelie Fahlin har ju visat riktigt bra form den senaste tiden så hon får jag se upp med, men överlag brukar SM bjuda på tufft motstånd så det blir två intressant tävlingar.

Emma Johansson deltar i  damernas linjelopp under VM i cykel den 26 september 2015 i Richmond, USA.

Om de stora namnen är få under veckans tävlingar blir de desto fler när Västerås byts ut mot Rio. Ett land hon förövrigt aldrig tävlat i förut så en helt ny utmaning stundar alltså för världsettan.

– Den banan i Brasilien kommer bli riktigt tuff. Jag har faktiskt varit i Rio och kollat på typ 85 procent av sträckan, det blir definitivt en utmaning.

Någon visit hemma i Sollefteå och Västernorrland hinner Emma inte med innan resan till Brasilien och OS. Efter veckans tävlingar åker hon hem till Norge tillsammans med maken Martin för en träningsperiod innan det är dags för en vecka i Tyskland följt av en pre-camp i Portugal.

– Nu är det liksom fullt på schemat hela tiden och jag minns knappt när jag var hemma senast, kanske i november? Att åka hem skulle innebära ett dygn i restid och det har jag helt enkelt inte råd med just nu. Men efter OS tänker jag definitivt åka hem en vända.

Det återstår att se om hon då återvänder med en guldmedalj och en anledning att bli firad i hemstaden, Sollefteå.

Mer läsning

Annons