Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

OS-genrep väntar för Emma Johansson som satsar allt – ”Det känns som vi ligger rätt i alla förberedelser”

Det är tre veckor kvar till OS i Rio och karriärens kanske viktigaste tävling för cyklisten Emma Johansson från Sollefteå. Och nu väntar genrep i Tyskland där hon går ”all-in”.

Annons

Arkivbild: Emma Johansson går

Om tre veckor kommer Emma Johansson från Sollefteå att tävla i OS i Rio. En tävling som mycket väl kan bli karriärens viktigaste och förberedelserna är i full gång. Imorgon fredag startar genrepet i tyska Thüringen där hon ska cykla Rundfahrt.

– Nu det är meningen att hon ska köra riktigt, riktigt tufft hela veckan. Sedan kan vi starta den sista finslipningen inför OS, säger maken och tränaren Martin Vestby till vargardacycling.se

Och fokus har sannerligen legat på träningen. För samtidigt som delar av damcykelns världselit i förra veckan gjorde upp i italienska Giro d’Italia stannade Emma hemma för att träna. Med silvret i Peking 2008 och sjätteplatsen i London fyra år senare är det givetvis ingen hemlighet att siktet är inställt på guldmedaljen i Rio.

– Det känns som att vi ligger rätt i alla förberedelser. Tävlingen i Thüringen får ge besked om det stämmer, säger Martin Vestby.

Inför karriärens viktigaste tävling ligger Emma trea på Internationella Cykelförbundets världsranking och efter denna säsong, med OS i Rio som huvudmål, är elitsatsningen över Sollefteådottern.

LÄS OCKSÅ: Emma Johansson vill ha revansch efter knuffen som kostade henne OS-guldet

Den tyska etapptävlingen i Thüringer är även en av den svenska cykelstjärnans absoluta favoriter, vilket märks. Totalt har hon stått som segrare tre gånger, senaste gången i fjol.

– Det är en viktig tävling för både Emma och de övriga svenska damerna som ska köra OS. Efter det här vet vi väldigt väl hur vi ska styra träningarna de sista veckorna mot Rio, säger Martin Vestby.

I Thüringen kommer Emilia Fahlin och Sara Mustonen, som båda också ska tävla i OS i Rio, att tävla i den svenska landslagströjan. Det eftersom inget av deras team ställer upp i tävlingen.

– Det var meningen att Emma också skulle ha kört i landslaget men så bestämde sig hennes lag för att resa dit så då får hon tävla i Wiggle-teamet, säger Martin Vestby.

LÄS OCKSÅ: Sollefteåcyklisten visade upp OS-formen – vann första etappen i Baskien

Förutom OS-silvret i Peking, sjätteplatsen i London och tre vinster i Rundfahrt har Emma även två VM-silver från 2013 och 2014, i linjelopp respektive lagtempolopp. I medaljskåpet hänger även tre VM-brons från linjelopp 2010, lagtempolopp 2013 och ytterligare ett linjelopp 2014.

Och nu går hon alltså ”all-in” för spiken i kistan – ett OS-guld i Rio.

Med tre veckor kvar till OS i Rio ska Emma Johansson nu cykla ett sista förberedande lopp i Tyskland.

Mer läsning

Annons