Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emma Johanssons OS-konkurrent frias – efter dopingmiss i Sverige

Lizzie Armitstead, en av Emma Johanssons största konkurrenter, får tävla i OS trots en missad dopingkontroll i Sverige. Idrottsdomstolen CAS har friat brittiskan och lagt skulden på kontrollanten.

Annons

Emma Johansson och Lizzie Armitstead.

Det var i augusti 2015 som Lizzie Armitsteads dopingkontroll i svenska Vårgårda inte blev av. Efter att Armitstead cyklat klart UCI Women World Tour skulle hon göra ett stickprov som en kontrollant från brittiska antidopingbyrån UKAD hade i uppdrag att hämta in.

Av olika anledningar missade Armitstead dopingkontrollen – något som innebar att hon missat tre kontroller under loppet av tolv månader. UKAD bestämde sig därför för att stänga av 27-åringen.

Men avstängningen har nu upphört, meddelar CAS. Enligt idrottsdomstolen sköttes inte dopingkontrollen i Vårgårda på rätt sätt.

""Det var en administrativ miss och berodde på att UKAD inte följde den korrekta proceduren eller gjorde tillräckliga försök att ta kontakt med mig, trots att jag tydligt angivit var jag var", skriver Armitstead i ett uttalande uppger Sportexpressen.

"Jag testades i tävlingssammanhang dagen efter den här kontrollen, och visade då att jag inte fuskar och att jag inte var inställd på att slippa bli testad."

Emma Johansson och Lizzie Armitstead inleder OS på söndag med linjeloppet. Tre dagar senare väntar tempoloppet.

Mer läsning

Annons