Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Curling är som målarens arbete på duken

Curling är som målarens arbeta på duken. Sotji borde aldrig ha fått arrangera OS. Kulturtorgets panel har åsikter om idrott och det OS som invigs i kväll.

Annons

Varför gillar vi extra mycket den som är snäll och misslyckas med det mesta? Apropå att Charles Chaplins luffare debuterade den här dagen för 100 år sedan.

Katarina Östholm, reporter

Jag vänder mig å det bestämdaste mot ledande frågor av typen "varför tycker alla människor att spindlar är äckliga" eftersom frågan både innehåller en osanning och ett manipulativt inslag. Är vi inte ännu gladare när den misslyckade luffaren till sist gör succé, räddar världen eller får den kvinna han så länge drömt om?

Marcus Melinder, nyhetschef

Nja, jag skulle nog säga att det går att invända mot det där påståendet. Vår beundran riktas i första hand till den starke och handlingskraftige. Historien har tyvärr allt för många exempel på det. Eller som den norske filosofen Harald Ofstad säger i sin bok "Vårt förakt för svaghet": ”Om vi håller upp nazismen som spegel för oss, ser vi våra egna drag förstorade".

Elin Holmberg, reporter

Njae, gör vi verkligen det? Gillar vi dem verkligen? Eller tycker vi synd om dem, eller ser ner på dem snarare? Snälla och lite misslyckade personer utgör inget hot, kanske därför vi "gillar" dem.

Är det bra eller dåligt att världens ögon just nu riktas mot Ryssland på grund av OS?

Katarina Östholm, reporter

OS är inte bara ett gladiatorspel och en plats för ställföreträdande krigföring. Det är också ett tillfälle för arrangerande land att skapa en mer eller mindre vulgär och osann bild av sin egen nation; idel kulisser som byggs upp för att blända världens ögon.

Marcus Melinder, nyhetschef

Det är bra, även om det är en extremt välregisserad föreställning vi kommer att få ta del av. Idrott och politik hör ihop, den som tror något annat är mer än lovligt naiv. Därför borde Sochi aldrig ha fått arrangera OS.

Elin Holmberg, reporter

Det är bra. Bra med den debatt som i och med OS väckts på en mängd plan. Samtidigt ger det en klump i magen när man tänker på hur motståndare tystas, i detta nu. Hela jippot ger därför en besk eftersmak i munnen.

Vilken OS-gren står närmast kulturen?

Katarina Östholm, reporter

Det beror alldeles på hur man definierar och avgränsar begreppet kultur. Handlar kultur om den smala nischen som är de sköna konsternas, eller ryms hela samhällets tvärkulturella spektrum? Kultur är ett synsätt, valet är fritt. Konstsim?

Marcus Melinder, nyhetschef

Det var enklare att svara på den frågan 1912 när litteratur fanns med som OS-gren. Talar vi vintersporter får jag väl säga konståkning och bland sommarsporterna är det nog modern femkamp som står närmast den estetiska kulturen.

Elin Holmberg, reporter

Curling kanske skulle kunna liknas vid en målares varma och fokuserade arbete på en duk i strävan efter exakthet.

Mer läsning

Annons