Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Curlade hårdrockare i Malmros julfilm

Annons

Två 35-åriga hårdrocksbröder som gärna lämnar in tvätten hos morsan.

Det är huvudpersonerna i komedin "Mammas pojkar" som får premiär på juldagen.

Vuxna barn som behandlar föräldrarna som butlers, det är ett intressant fenomen, säger regissören Ulf Malmros.

Tvillingbröderna Thor och Oden älskar hårdrock mer än livet självt. Kanske för att de är rätt kassa på att sköta just livet. Vid 35 års ålder får de sparken, förlorar sin bostad och flyttar hem till mamma igen. Och hon tar emot dem med öppna armar.

Den här curlingproblematiken, det vill säga föräldrar som vill sina barn så väl att de gör dem en otjänst, det var det som satte igång alltihopa, säger regissören Ulf Malmros.

Inte curlat själv

Han och parhästen Kjell Bergqvist, som spelar brödernas lite mystiske chef som ställer till det för dem genom att ställa krav, har olika erfarenheter av curling i sina privatliv.

Jag har nog curlat ganska mycket. Vi bodde på landet när mina döttrar var små och då får man skjutsa mycket. Efter skilsmässan curlade jag än mer för att lindra skadorna, man vill ju vara en bra pappa, säger Kjell Bergqvist. Jag tror att det kan bli en press när man sitter där på parmiddagar och lyssnar på andra föräldrar som lämnar och hämtar. Till slut tycker man att man är rutten som inte gör det. Men mina barn fick ha en aktivitet i veckan och ta sig dit själva, säger Ulf Malmros.

"Mammas pojkars" hårdrocksinramning förklarar Ulf Malmros med att den världen bjuder på stor komisk potential.

Där jag växte upp fanns det många hårdrockare och jag var väldigt fascinerad av uniformerna och hängivenheten. Det är starka uttryck, ibland blir det tufft och ibland komiskt.

Landsbygdsskildring

Livet på landsbygden är inget nytt i en Ulf Malmros-film. Den här gången finns också en andlig dimension. För mitt bland handfallna hårdrockare och skruvade situationer finns den tomma kyrkan och en befolkning som mest är intresserad av billig shopping och linedancing.

Killarnas mamma, prästen Gunilla, har så fullt upp med sina egna problem att hon inte upptäcker den räddning som faktiskt erbjuds henne från oväntat håll. I stället beklagar hon sig över sin osynliga arbetsgivare.

Hon kämpar så, med att få sin församling till kyrkan samtidigt som hon är orolig för hur det ska gå för barnen. Den här krocken mellan hur hon försöker få ihop sin kristna tro med killarnas satanistiska hårdrock är också väldigt rolig, säger Lotta Telje.

Nytt ansikte för Malmros

Hon tillhör det gäng skådespelare som ofta dyker upp i Ulf Malmros filmer, liksom Björn Starrin, Johan Östling och Tuva Novotny.

Ny i gänget är Mia Skäringer som spelar småstadsdrottningen Jenny, som kommer emellan bröderna med sin kurviga uppenbarelse och rosatonade hår.

Det har varit jätteroligt att få vara med. Jag har alltid gillat Ulfs filmer, han står för något oängsligt och vågar ta ut svängarna. Det är mycket peruk och roliga kläder men han håller sig alltid på rätt sida gränsen, så det inte blir buskis. Och jag känner igen mig i det sättet som han betraktar världen på, att stå liksom utifrån och titta in.

Mer läsning

Annons