Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

CUF: Psykisk ohälsa tar inte semester – Barn och ungdomspsykiatrin behöver mer pengar

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Ljusa nätter, lata dagar, sol, glass, netflix och chill, och radion som spelar sommardängorna om och om igen. Sommaren är här, samhället tar semester och går in i sin semesterbubbla men det gör inte den psykiska ohälsan. Den tar inte ledigt, den stannar inte upp bara för att solen lyser och fåglarna kvittrar.

Istället ökar den psykiska ohälsan – framför allt bland unga och kvinnor. Orsakerna är komplexa och bottnar i en rad faktorer. Oavsett orsaken till sjukdomstillståndet måste människor kunna lita på att de i livets mörkaste stunder får hjälp av välfärdssamhället och det gäller även de veckorna som solen gassar - för ångesten den tar inte ledigt.

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Man skulle ju kunna tro att Sverige, ett land med högt skattetryck, borde kunna bedriva vård av första klass, vi menar: - Någonting borde vi ju få ut av alla pengarna?

Fast konstigt nog är så inte fallet. Krisen i barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, är akut. Köerna är långa och unga människor som lider av psykisk ohälsa tvingas vänta alldeles för länge på att få hjälp. Situationen inom BUP är väldigt allvarlig. Det är idag endast sex landsting som når upp till det nationella målet om att 90 procent av de barn och unga som söker vård ska få komma på sitt första besök inom 30 dagar och värst är det under sommarmånaderna då många avdelningar väljer att stänga ner sin verksamhet som resultat av bristen på sjuksköterskor och semesterperioder.

Personal- och sjuksköterskebristen slår alla rekord och det är vi unga som drabbas.

Antalet psykologer och läkare på landets mottagningar behöver öka kraftigt men det försvåras av rekryteringsproblem och brist på psykologer och specialister, men i grund och botten är ansvaret ytterst politiskt.

Grundproblemet är såklart underfinansiering. Antalet psykologer och läkare på landets mottagningar behöver öka kraftigt men det försvåras av rekryteringsproblem och brist på psykologer och specialister, men i grund och botten är ansvaret ytterst politiskt. Barn och ungdomspsykiatrin behöver helt enkelt mer pengar. CUF ser också som en möjlighet att stärka elevhälsans på skolorna. Detta är extra viktigt för ungdomar som bor på landsbygden där avstånden till BUP och psykiatri kan vara långa. För det handlar i slutändan om liv och död, varje dag, varje minut.

Varje år begår omkring 1 400 personer självmord i Sverige. Bland unga mellan 15 och 24 år är självmord den vanligaste dödsorsaken. Vi i CUF hävdar bestämt att vården måste bli bättre på att upptäcka självmordsrisker och att förebygga självmord. Det behövs bland annat bättre metoder för att se vilka som ligger i riskzonen och fler förebyggande insatser. Att stänga ner vårdavdelningar och dra ner på resurser under årets, för många, tuffaste månader är ett katastrofalt beslut - vi unga är Sveriges framtid och inte ett sparförslag!

Det här styret av Sverige får inte fortsätta, vi behöver ett ledarskap som för oss unga framåt.

Vi i CUF vet var vi vill lägga fokus och i höst är det ditt val, vilken väg väljer du?

 

Johannes Andersson, Distriktsordförande CUF Jämtland HärjedalenAmalie Levring Waara, Distriktsordförande CUF Norrbotten Jennifer Jonsson, Distriktsordförande CUF Västerbotten Lova Sixtensdotter, Distriktsordförande CUF Västernorrland

 

Läs också: Orolig sjuksköterska slår larm – psykvården i länet är också på väg att rasa samman publicerad 7 juni

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel