Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Costa Concordia på rätt köl

Annons

Efter ett år och åtta månader på havsbotten står jättefartyget Costa Concordia på rätt köl igen. I natt drogs hon långsamt upprätt - och firades med en öl på hamnkaféet av insatsledaren.

Arbetet med att räta upp kryssningsfartyget kröntes i morse med framgång. Franco Gabrielli, chef för civilförsvarsmyndigheten som samordnar bärgningen, kunde berätta att Costa Concordia står på rätt köl igen,

Det 290 meter långa fartyget har under natten sakta rätats upp med hjälp av 36 enorma kablar runt skrovet och väldiga cisterner som gradvis fyllts med vatten för att fungera som barlast.

Den sidan av fartyget som legat under vatten i 20 månader var brun och rostig, i kontrast till den andra, vita sidan.

Jag tror att hela laget är stolt över vad de har åstadkommit. Många sade att det inte skulle gå, sade bärgningsledaren Nick Sloane från Sydafrika. Det känns bra, det är dags för en öl, fortsatte han och gick mot det lilla kaféet i hamnen.

Sloane är en av världens ledande experter inom fartygsbärgning. Han flögs in till Concordia-projektet efter att senast ha jobbat med Rena-katastrofen, ett containerfartyg som gick på grund och slogs sönder mot ett rev i Nya Zeeland häromåret.

Det kan dröja till våren innan Costa Concordia kan köras till skrotning, men Sloane har redan en segercigarr i fickan.

Jag ska stå på däck och röka den här när hon till slut bogseras i väg, har han tidigare sagt till AFP.

Fartyget har legat med kraftig slagsida utanför den italienska ön Giglio sedan haveriet den 13 januari 2012, då 32 människor omkom. Två döda tros ännu finnas under vraket.

Bärgningen är den största i sitt slag och den slutliga prislappen väntas hamna på över sju miljarder kronor.

Mer läsning

Annons