Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Coronan flyttade gökottan i Säbrå

Coronan har som bekant ställt till det även inom kyrkan. Kyrkorna står mestadels tomma och gudstjänster sänds många gånger på nätet. Det förekommer även störningar när det gäller jordfästningar, vigslar, dop och andra kyrkliga förrättningar.

Värst av allt är att de sörjande i många fall inte får ta avsked från sina närmaste på grund av risken för smitta. Även Säbrå församlings traditionella gökotta på Kristi Himmelsfärdsdag ute hos Nordins i Skabäcken norr om Härnösands centralort drabbades av coronan.

Både Egon Nordin själv och pastor Hans J Fernlund som skulle ha predikat har med råge passerat åldersgränsen på 70 år. Man blev därför tvungna att i sista stund flytta arrangemanget till gräsplanen vid Säbrå kyrka.

Det blev en minnesvärd gökotta på den nya platsen även om den rätta känslan kanske inte infann sig. Man blev ju också tvungna att sitta med rejäla avstånd och Egon Nordins kaffe med hembakat bröd ersattes med egna medtagna kaffekorgar. Vädret var dock strålande och det bidrog givetvis till att deltagarna uppenbarligen trivdes trots den ovana sítuationen.

Komminister Ulf Andersson klarar äldersgränsen och fick förtroendet arr leda den kyrkliga delen. Organist Marco Fonseca spelade tillsammans med Knapp- Bertil Eriksson som lockade fram fina toner på sin fiol. De båda herrarna räddade arrangemanget genom musiken.

Gökottan har gamla traditioner i vårt land. Man gick ut i naturen en vårmorgon för att fågelskåda och med en förhoppning om att få höra göken gala. I synnerhet runt Kristi himmelfärdsdag ansågs det vara störst chans att få höra den mytomspunna fågeln. Mycket beror givetvis på var i landet man befinner sig.

Den som lyckats lokalisera gökträdet och tagit plats under det när göken gol kunde enligt ångermanländsk tradition önska sig vad som helst och även få sin önskan förverkligad.

Uno Gradin

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel