Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cool Runnings sist - men hyllade

Annons

De hyllas av självaste Usain Bolt och blev snabbt publikfavoriter.

Trots att de slutade tvärsist.

Jamaicas boblag berör - och berörs.

Det är överväldigande, säger Winston Watts, 46.

Det har gått över 20 år sedan den kom ut. Men filmen "Cool Runnings", baserad på fyra jamaicaners osannolika bobsatsning till OS i Calgary 1988, har satt sina spår. Längs kurvorna på OS-banan i Sotji vajar flera gul-svart-gröna flaggor från det lilla öriket.

Att bobpiloten Winston Watts och hans bromsare Marvin Dixon blev rejält frånkörda av bland andra ryska guldpiloten Alexander Zubkov ändrar inget. Publiken är lika lycklig ändå när den svartmålade kälken flyger förbi.

Det är väldigt känslosamt, vi är lyckligt lottade, säger Watts, samtidigt nästan lika glad för stödet från världens snabbaste man. Ja, Usain Bolt har twittrat till oss, det är hur coolt som helst.

Precis som åkarna i filmen har även Watts fått kämpa med finansieringen. Hur det gick? Lite för bra. Till slut fick man hålla en presskonferens för att folk skulle sluta skicka pengar.

Om Watts, som redan gjort fyra OS, fortsätter fyra år till återstår att se. Marvin Dixon har hur som helst egna planer att föra traditionen vidare.

Jag ska lära mig köra och se vart det bär. Jag vill sätta Jamaica på kartan även inom vintersport.

Mer läsning

Annons