Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Collberg visade Juniorkronorna vägen

Annons

När det hackar för andra är Sebastian Collberg Juniorkronornas pålitligaste målskytt.

Frölundaforwarden gjorde mål för tredje matchen i rad när Sverige efter stora besvär till slut besegrade Lettland i junior-VM med 5-1.

Det har funkat bra de första matcherna - skönt när man haft en halvknackig säsong hemma, sade han.

Collberg blev segerskytt med ett snyggt 2-1-mål då han prickade krysset i numerärt överläge i slutet av den andra perioden.

Hans tredje mål i turneringen där han gjort mål i alla Sveriges matcher.

Kedjan med Collberg och de två Brynäsprofilerna Emil Molin och Elias Lindholm är den bästa svenska enheten så här långt i VM.

Vi spelade tillsammans i två turneringar före JVM och det har funkat bra. Elias och Emil är spelskickliga och min roll är avsluten, sade Collberg som haft det tufft i Frölunda och lånats ut till Örebro.

Vad som händer efter JVM vet han inte.

Den trion har fungerat väl hittills och gjort fem mål, tio poäng, på tre matcher med fyra poäng vardera för Molin (1+3) och Collberg (3+1).

Då är det värre på andra håll.

Förbundskaptenen Roger Rönnberg hade spräckt förstakedjan och ersatt Rickard Rakell med kvicksilvret Filip Sandberg, HV71, för att få lite bättre fart offensivt.

Men effekten uteblev länge.

Inte förrän sista tio minuterna klev Rakells nya kedja fram - Skellefteås Viktor Arvidsson gjorde sina två första JVM-mål - och kunde säkra segern mot ett Lettland som hade släppt in tolv mål på sina två första matcher.

Och som Sverige aldrig hade gjort mindre än nio mål på i JVM-sammanhang. I fjol blev det 9-4.

Rönnberg tyckte ändå det var ett fall framåt.

Det är bara att se hur andra perioden såg ut. Vi gjorde allt rätt, men hade tre ribbskott, sade Rönnberg vars lag vann skottstatistiken med 46-21.

Förstakedjan med Filip Forsberg, William Karlsson och Filip Sandberg blev mållösa och stod för ribbträffarna.

Vi får utvärdera tillsammans med killarna hur de nya formationerna fungerat. Det finns mycket att förbättra, men jag vill gärna ta det i laget, sade Rönnberg.

Sveriges tredje raka seger innebär att laget säkrat minst en kvartsfinalplats. På nyårsafton väntar Finland i en match som gäller gruppsegern - och en direktplats till semifinal.

Då är det läge att visa lite av fjolårets guldglans.

Det ska bli ruskigt kul, Finland är våra värsta rivaler, sade Sebastian Collberg.

Juniorkronornas pålitligaste målgörare.

Mer läsning

Annons