Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Coleman hett namn i sim-EM-trupp

Annons

Michelle Coleman, 20, har kämpat i Sarah Sjöströms bakvatten så länge hon kan minnas.

På söndagen simmade hon förbi - och vann guld på 100 meter fritt i kortbane-SM.

En otrolig lättnad, säger Michelle Coleman.

De är två jämnåriga Stockholmstjejer som har mötts i olika bassänger mängder av gånger sedan ungdomsåren.

Jag har sett upp till Sarah i flera år fastän vi är jämngamla. Det har hjälpt mig att sträva framåt, säger Michelle Coleman.

På söndagen besegrade hon för första gången Sarah Sjöström i ett individuellt lopp.

Jag är jätteglad. Det är väldigt jobbigt att stå på startpallen med de här tjejerna runtomkring en i SM. Det känns som en VM-final, det är nästan den klassen vårt heat har, säger Coleman efter guldet på 100 meter fritt i kortbane-SM.

Segertiden 52,33 i Valhallabadet var en putsning av personliga rekordet med mer än en sekund. Michelle Coleman har ökat träningsmängden och utvecklats mycket av två säsonger i Australien och träningen tillsammans med Sarah Sjöström på Nationellt Elitcentrum i Stockholm.

Jag har vuxit som person och vant mig vid tanken. Det är väldigt stort att tänka "någon dag vill jag slå Sarah. Jag vill slå den bästa simmaren i världen". Det är ganska tufft. Jag har byggt upp självförtroendet under träningen och känt att jag kommer närmare. Det har varit en lång process och jag är inte klar för fem öre. Detta var bara ett lopp.

Man ska komma ihåg att Sarah Sjöströms huvudfokus ligger på lång bana och på fjärilsim, även om hon har vunnit VM-medaljer också i frisim.

Michelle har simmat jättebra. Jag är jätteglad att hennes träning i Australien har funkat. Men jag tycker inte att man ska kolla så mycket på vad jag presterar i kortbana. Förra säsongen gjorde jag 53,4 i kortbana och sen 52,8 i långbana, säger Sarah Sjöström och fortsätter: Det är långbana som är det viktiga för mig och det är där min simning funkar. Det blir väldigt stressigt när jag simmar kortbana och jag har hittills inte fått det att funka riktigt. Nu har vi två världssimmare på 100 meter fritt. Båda kan vara med och slåss om medaljer i kortbane-EM, säger förbundskaptenen Ulrika Sandmark.

EM går i danska Herning 12-15 december. 33 simmare kvalade in och Sverige skickar därmed sin största mästerskapstrupp på länge.

I VM i somras var nio av elva svenska simmare kvinnor. I den stora EM-truppen är könsbalansen jämn: 17-16 till tjejerna.

Ulrika Sandmark:

Det är kul att så många killar har kvalat in. Den här stora truppen kan vara början på någonting ännu bättre. I EM kommer många simmare att få viktig internationell erfarenhet.

Mer läsning

Annons