Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Coetzee är helt talanglös"

"Helt talanglös". Så beskriver britten Martin Amis författarkollegan och Nobelpristagaren JM Coetzee. I en intervju på nätsajten Prospect går han till storms mot uppfattningen om att "dystra" böcker borgar för kvalitet.

Jag läste en av hans böcker och tänkte, han är helt talanglös. Men förnekandet av lustprincipen har en hel massa fans, säger Martin Amis.

Martin Amis, 60, är en av Storbritanniens mest omdiskuterade författare. Nyligen gick han ut och förespråkade allmän dödshjälp för äldre, vilket orsakade en intensiv debatt i brittiska tidningar. Till skillnad mot JM Coetzee har Martin Amis vare sig vunnit Nobelpriset i litteratur eller Bookerpriset (som Coetzee förärats två gånger). Den som vill jämföra de båda författarnas talang kan bland annat läsa Amis "Kvinna söker sin mördare" eller "Tidens pil", som båda finns översatta till svenska.