Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Clinton avslöjar bidragsgivare

Annons

Saudiska kungahuset och Mellanösternledare som försöker få ett kärnteknikavtal med USA tillhör bidragsgivarna till Bill Clintons stiftelse.

Avslöjandet var förutsättningen för att hustrun skulle bli utrikesminister.

Den förre presidentens välgörenhetsstiftelse, Clinton Foundation, har fått in 140 miljoner dollar, drygt en miljard kronor, från utländska bidragsgivare under det senaste decenniet, skriver Wall Street Journal i sin nätupplaga.

Bill Clinton offentliggjorde på torsdagen listan med över 200 000 donatorer till hans stiftelse. Avslöjandet var ett av de nio krav Barack Obama ställde för att möjliggöra att Hillary Clinton skulle bli USA:s nästa utrikesminister.

Omkring ett dussin utländska regeringar har gett pengar till Bill Clinton. Hans stiftelse har fått minst en miljon dollar från Australien, Dominikanska republiken, Norge, Oman, Brunei, Taiwan, Qatar och Kuwait.

Saudiarabien har bidragit med över tio miljoner dollar. Den regerande familjen Zayed i Förenade arabemiraten har donerat mellan en och fem miljoner dollar.

President Bush är nära att underteckna kärnsamarbetsavtal med Förenade arabemiraten, som tillåter att kärnkomponenter och bränsle för första gången skickas till landet i Persiska viken, skriver WSJ.

Listan på bidragsgivare inkluderar också prominenta företrädare för Israel och ledande indiska affärsmän och politiker vid en tidpunkt när spänningarna till Pakistan ökar.

Förutom de potentiellt kontroversiella bidragsgivarna ger listan en inblick i den förre presidentens förmåga att samla in pengar. Totalt har Clinton lyckats samla in 492 miljoner dollar från individer, organisationer och stiftelser till sitt presidentbibliotek och globala välgörenhetsinsatser, inklusive en satsning på hiv/aids.

Listan går tillbaka till tidpunkten för stiftelsens grundande 1997. Den är bitvis en motsvarighet till "Vem är det", en lista över några av världens rikaste människor, av vilka en del har varit i klammeri med rättvisan.

Mer läsning

Annons