Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Climategate" får forskare stiga av

Chefen för det brittiska forskningsinstitut som anklagats för att överdriva klimatförändringarna stiger tillfälligt åt sidan.

Samtidigt säger han att anklagelserna saknar grund.

Det är klimatenheten (CRU) vid University of East Anglia i Norwich som har hamnat i blåsväder sedan hackare tagit sig in på institutets dataservrar och kopierat och publicerat tusentals personliga e-postmeddelanden från 1990-talet och framåt.

Händelsen har snabbt döpts till "Climategate" av klimatskeptiker som tagit fasta på uttryck och formuleringar i meddelandena som de anser vara bevis på att CRU medvetet manipulerat forskningsresultat för att överdriva klimatförändringarna.

CRU:s chef Phil Jones - vars egna mejl innehållit ord som "trick" och "gömma nedgången" - tar nu en paus under tiden som saken utreds.

Forskare suckar

Pausen har dock inget med skeptikernas anklagelser att göra, enligt Jones. Han erkänner att mejlen är äkta, men säger att citaten är fullständigt ryckta ur sitt sammanhang.

På onsdagen visade han upp kopior av de fullständiga mejlen. Han säger att ordet "trick" användes för att beskriva en smart metod, inte för att berätta att man medvetet försöka dölja fakta.

Andra klimatforskare suckar över skeptikernas skadeglädje och uppståndelsen kring mejlen. De påpekar att alla människor, när de sänder interna mejl, uttrycker sig annorlunda än när de yttrar sig offentligt.

Konspirationstanke

Det gäller vissa av mejlen som innehåller mindre smickrande omdömen om vissa klimatskeptiker. Ändå är det relativt lite av korrespondensen som har kunnat misstänkliggöras.

Det brittiska forskarförbundet UCS lägger till att klimatforskningens slutsatser skulle bli de desamma även om man skulle bortse från allt som härrör från CRU.

Uppståndelsen kring "Climategate" har noterats även av den svenske miljöministern Andreas Carlgren. Men han avfärdar skeptikernas påståenden.

Det kommer alltid att finnas människor som tror att de har genomskådat det som ingen annan ser. Det är en älsklingstanke hos vissa att klimatforskarna gått samman i en jättelik konspiration. Men det är omöjligt. Det finns alldeles för många klimatforskare med konkurrerande intressen på jorden, säger han.