Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Climategate" får forskare att pausa

Chefen för det brittiska forskningsinstitut som anklagats för att överdriva klimatförändringarna stiger tillfälligt åt sidan.

Institutet CRU vid University of East Anglia i Norwich har hamnat i blåsväder sedan hackare tagit sig in på institutets dataservrar och kopierat och publicerat tusentals personliga e-postmeddelanden från 1990-talet och framåt. Händelsen har snabbt döpts till "Climategate" av klimatförändringsskeptiker som tagit fasta på uttryck och formuleringar i meddelandena som de anser vara bevis på att CRU medvetet manipulerat forskningsresultat för att överdriva klimatförändringarna.

CRU:s chef Phil Jones - vars egna mejl bland annat innehållit ord som "trick" och "gömma nedgången" - tar nu en paus under tiden som saken utreds.

Det är ett viktigt steg för att garantera att CRU kan fortsätta att arbeta normalt, sade universitetets vice-rektor Edward Ashton på onsdagen.

Skeptikernas glädje över e-postmeddelandena har fått de klimattroende att sucka.

"Oppositionella grupper tar formuleringar ur sitt sammanhang för att försöka underminera allmänhetens förtroende för klimatforskningen. Även om man skulle bortse från CRU:s uppgifter så finns det överväldigande bevis för att människans agerande bidrar till de farliga nivåerna av global uppvärmning", skrev brittiska UCS (Förbundet för oroliga forskare) på onsdagen.