Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Claire Denis nyfiken på onda svin

Annons

Att göra en film, det är som att bygga en mur.

Det säger Claire Denis, vars film "Svinen" får Sverigepremiär denna vecka.

Det handlar mycket om struktur för mig. Man lägger dit sten efter sten, och det är inte nödvändigt att använda cement. Det är film för mig.

Claire Denis, som i förra veckan fick Stockholms filmfestivals lifetime achievement award, har tidigare gjort filmer som "Chocolat", "Beau travail" och "White material". Det handlar ofta om utanförskap och om människor som lever på samhällets marginal.

I "Svinen" handlar det om sjökaptenen Marco som tvingas hem till Paris för att försöka reda upp en familjesoppa med självmord, konkurs och hämndbegär som ingredienser.

Vi vet inte mer än vad Marco vet när han kommer hem, så vi upptäcker allt tillsammans med honom, säger Denis när TT träffar henne under en av Cannesfestivalens sista dagar. Han är i mitt tycke en hjälte, man kan luta sig mot honom, man kan lita på honom. Han har det perfekta livet, även om det är ett själviskt liv.

Avundsjuk

Claire Denis säger att hon ibland kan bli avundsjuk på det liv män som Marco lever.

Att vara i armén, få resa, träffa människor och var sjätte månad åker man hem ett tag. Ett drömliv. Kanske skulle det vara kul att leva ett liv som konkubin. Att vara attraktiv för en man som är mycket rik, säger hon lite dröjande.

Hon säger att man kan se på "Svinen" som en sorts karikatyr på klassisk film noir, och att titeln kommer från en Akira Kurosawa-film, som på franska hette "Svinen sover lugnt" och på svenska "Onda män sover gott".

Jag ville inte använda hela den titeln. Men min korta titel ger den som hör den en känsla av ilska. Själv blir jag ilsken när jag läser om sexuella brott som inträffar varje dag. Varför är det så vanligt? Som ung trodde jag att världen skulle bli bättre, men det blev aldrig så. Det skulle bli en annorlunda värld. Visst, det är inte lätt att vara en man, men kvinnor har det värre.

Mer läsning

Annons