Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Christoph Waltz Tarantinos favorit

Annons

En Oscar och en internationell karriär blev resultatet av Christoph Waltz roll i Quentin Tarantinos "Inglorious basterds".

Nu är Waltz tillbaka hos Tarantino, denna gång som en snabbskjutande prisjägare i västernfilmen "Django unchained".

När han gjorde rollen som den onde men karismatiske nazisten Hans Landa i "Inglorious basterds" var Christoph Waltz redan ett välkänt namn i hemlandet Österrike. Rollen gjorde att han plötsligt också blev internationellt känd och under de tre år som gått har vi kunnat se honom i Roman Polanskis "Carnage", "Water for elephants" och "De tre musketörerna".

Han har en av huvudrollerna i Terry Gilliams kommande "The zero theorem" och han ska under 2013 spela Michail Gorbatjov i filmen "Reykjavik".

Specialskriven roll

I "Django unchained", som får svensk premiär 18 januari, spelar han en före detta tandläkare som nu är prisjägare och som i sällskap med den före detta slaven Django (Jamie Foxx) jagar banditer. Tarantino skrev rollen direkt för Christoph Waltz.

Men det innebär inte att jag hade några synpunkter på det. Jag kom inte med några åsikter om hur den här karaktären skulle vara. Det är inte mitt jobb. Mitt jobb är att följa regissörens och manusförfattarens anvisningar.

Christoph Waltz säger att det skulle vara dumt att komma med synpunkter.

Jag vill heller aldrig i intervjuer beskriva de personer jag spelar. Jag vill att ni i publiken ska bilda er egen uppfattning. Vad jag tycker är helt irrelevant.

Revolverman

Prisjägaren han spelar är en snabb revolverman, men skjutvapen är ingenting för Christoph Waltz privat.

När jag var liten ville jag inte vara cowboy. Jag var indian, jag höll mig till pil och båge. Inför den här inspelningen fick jag öva med gevär och pistol, och jag tänkte att jag kanske skulle få en ny syn på det. Men jag tyckte lika illa om det som tidigare. Och jag tycker det är bra att vi i Europa har så mycket hårdare vapenlagar än i USA.

Nu är Waltz en internationell stjärna, men hans karriärdrömmar har förändrats genom åren. \-

Jag startade i yrket när jag var 19, jag hade höga ambitioner, men i det ingick aldrig att drömma om att vinna en Oscar. Jag har jobbat länge, jag har upplevt framgångar och besvikelser, och även om det går bra nu, så har jag upplevt den andra sidan av myntet.

Mer läsning

Annons