Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Christian Lindberg byter Nordiska kammarorkestern mot Norge

Nordiska Kammarorkesterns chefdirigent Christian Lindberg går från och med hösten 2010 vidare till nya uppdrag.

- Det har varit sex fantastiska år där orkestern och jag utvecklats tillsammans och skapat något unikt, säger Christian Lindberg i ett uttalande.

Christian Lindberg var ett världsnamn som trombonist när han till mångas förvåning tog jobbet som chefdirigent för Sundsvalls kammarorkester, som i samma veva bytte namn till Nordiska kammarorkestern Sundsvall. Han var då helt oprövad som dirigent men gjorde omedelbart succé i sin nya roll.

Christian Lindberg och Nordiska Kammarorkestern har haft sex år tillsammans, med flera skivinspelningar och ett antal välbesökta konserter runt om i länet.

Christian Lindberg och Nordiska kammarorkesterna har också turnérat i Asien, Tyskland, England.

Christian Lindberg blir "principal conductor and artistic advisor” för den av norska regeringen nystartade 70-mannaorkestern Arctic Philharmonic Orchestra.

Christian Lindberg fortsätter som dirigent för orkestern under våren och förhoppningen är sedan att han återkommer som gästande dirigent, kanske redan säsongen 2010-2011.

Under säsongen 2010-2011 kommer den svenske dirigenten Johannes Gustavsson att vara orkesterns konstnärlige rådgivare med fyra konserter under spelåret.